Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кабинетът назначил „рехабилитиран* престъпник“ за областен, няма достъп до класифицирана информация

Политика

Кабинетът назначил „рехабилитиран* престъпник“ за областен, няма достъп до класифицирана информация

Кабинетът назначил рехабилитиран* престъпник за областен, няма достъп до класифицирана информация - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от ДПС Хамид Хамид изнесе данни за назначения от Кирил Петков областен управител на град Шумен Владимир Йолов, от които стана ясно, че той е бил осъждан няма достъп да класифицирана информация. Това стана по време на днешния парламентарен блиц контрол в парламента. Народният представител зададе поредица от въпроси касаещи това назначение лично към премиера.

Хамид попита дали министър-председателят е бил запознат с тези факти преди да сложи параф на заповедта, както и какво ще се случи с всички подписи, които областният управител е положил в тези два месеца от назначението си. Депутатът изрази сериозна тревога по отношение на правната им стойност както и темата с националната сигурност, защото Йолов трябва да води местния щаб по отбраната.  

Петков отговори, че кандидатурата е преминала одобрение от ДАНС и НАП преди да бъде Йолов да бъде назначен.

„В свидетелството му пише неосъждан, което означава, че рехабилитацията* трябва да е преминала. Назначението не противоречи на закона за администрацията. Запознах се с престъплението, за което говорите. Става въпрос за извършено леко ПТП след употреба на алкохол над 0,5. Това по никакъв начин не е добра постъпка, но се е случило през 2016 година и в момента той е със статут – неосъждан,“, отговори премиерът.

Министър-председателят обясни, че на база въпроса на Хамид дори бил говорил с предишни работодатели на Йолов, който по думите му дали висока оценка.  

„Ще взема предвид вашия въпрос и за националната сигурност и ще внимаваме, много внимателно какви са неговите действия и как се справя с длъжността си. Във връзка с въпроса  за нациоанланата сигурност – да, прав сте той не може да получи достъп до класифицирана информация въпреки рехабилитацията*, законът не го позволява. Смятаме да дадем този достъп на заместник областния управител. Той ще бъде представител на държавата там“, обясни Петков.

Премиерът заяви, че за него такова престъпление с алкохол в кръвта малко над 0,5 промила в момента не вкарва риск за националната сигурност.

Хамид отговори, че се радва, че Петков е говорил с бившите началници на Йолов, че се е поитнтересуавал кого назначава и отново подчерта, че въпреки реабилитацията** си, присъдата му все още не е изтекла и това поставя много правни въпроси.

*рехабилитация – Комплекс от методи за лечение (бани, масажи, нагревки и др.), с които се възстановява нормалното състояние на организма след заболяване. (източник: тълковен речник)

**реабилитация -  Възстановяване на авторитета и достойнството на някого; спец. - Заличаване на присъда, свързано с възстановяване на граждански права.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати