Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кабинетът одобри закупуване на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски

Политика

Кабинетът одобри закупуване на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски

Кабинетът одобри закупуване на нови бойни машини Страйкър за Сухопътните войски - Tribune.bg
Снимка:

Правителството одобри Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски. Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада“.

Правителственото решение е прието неприсъствено, съобщават от МС.

В началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри сделка за продажба на България на бронирани машини "Страйкър" (Stryker) и свързано с тях оборудване на стойност около 1,5 млрд. долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Пентагона, която отговаря за продажбите на военно оборудване и оръжия в чужбина. 

Продажбата ще се състои от 183 превозни средства от фамилията Stryker, включително превозни средства на пехотата, командни превозни средства и превозни средства за медицинска евакуация, посочи Пентагонът.


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати