Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Как БСП отказа да осъди терористичния акт в църквата „Света Неделя“ и излезе от залата

Политика

Как БСП отказа да осъди терористичния акт в църквата „Света Неделя“ и излезе от залата

Как БСП отказа да осъди терористичния акт в църквата Света Неделя и излезе от залата - Tribune.bg
Снимка:

„Осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да направят същото“, заяви заместник-председател на ПГ на ГЕРБ - СДС и лидер на СДС Румен Христов в декларация от името на групата в петък.

„Чух, че е говорено за саботаж и понеже се връщам от панихида в „Св. Неделя“ ще прочета декларация от името на ГЕРБ – СДС“, каза още Христов.

Тя беше по повод 96-ата годишнина от атентата в църквата „Св. Неделя“ и беше прочетена от лидера на СДС въпреки виковете от банките на БСП, а депутатите ѝ напуснаха демонстративно залата.

„Днес се навършват 96 години от атентата в църквата „Света Неделя“, най-кървавият в България и Европа, в продължение на десетилетия, дело на военната организация на Българската комунистическа партия. На Велики четвъртък през 1925г. загубват живота си над 200 българи, между които жени и деца, а повече от 500 са ранени. Тази жестока рана в българската история никога няма да зарасне! Атентатът е извършен по време на опелото на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Основната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната и цар Борис III. Днес, на тази черна дата, ние от коалицията ГЕРБ-СДС за пореден път осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички парламентарни групи в 45 Народно събрание да направят това. Ние вече внесохме предложение в Столична община да бъде изграден мемориал на жертвите на атентата в пространството пред църквата „Света Неделя“. Поколенията трябва да знаят и да помнят“, завърши Христов, цитиран от faktor.bg.

БСП отказва да признае атентата в „Света Неделя“ за терористичен акт, дори беше издадена книга с автор Велислава Дърева, според която, не членове на БКП са извършили престъплението, а става дума за провокация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати