Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Как БСП прави избори в Бобошево?

Политика

Как БСП прави избори в Бобошево?

Как БСП прави избори в Бобошево? - Tribune.bg
Снимка:

Автор: Breaking.bg   

БСП иска общ фронт на партиите и гражданското общество срещу фалшификацията на изборите и срещу купения вот, на който управляващите в момента са „царе“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в началото на новия политически сезон на 31 август 2020 година. Мантрата „купен вот“, „фалшификации“ и т.н. се размята от социалистите за щяло и нещяло. По-добре е обаче другарите да замълчат, защото техните управляващи по места правят избори по байганьовски.

За какво става дума ? Отиваме в малката кюстендилска община Бобошево.

„На проведените местни избори на 27.10.2019 г. отново както през 2015 г. се регистрират хора, чиято единствена цел е да гласуват на изборите, като по този начин подменят вота на постоянно живеещите в общината граждани. В населените места, в които се избира кмет процента на дописване на хора е между 6% и 18%. Там където се назначава кметски наместник на пряко подчинение на кмета Крум Маринов процента рязко скача: от 55% до 147%.

В с. Циклово има регистрирани 20 човека с настоящ адрес, постоянно живеещ е една жена (към момента е починала)

1. Саня Утринова Димитрова

2. Стоян Николов Митев 

3. Борислав Любенов Якимов

4. Иво Василев Андонов

5. Петър Иванов Кинчев

6. Борислав Маргаритов Борисов

7. Венет Христов Величков

8. Славка Асенова Йорданова

9. Костадинка Христова Михайлова

10. Росен Стоянов Виденов 

11. Александър Радков Джалев

12. Величко Тинков Цветанов

13. Веселин Георгиев Георгиев

14. Живко Илиев Георгиев

15. Ралица Петрова Костова

16. Маноела Манолова Каменова

17. Стефан Боянов Андреев

18. Тодор Бичков Нейков

19. Корнелия Димитрова Христова

20. Гери Славков Йорданов.                                           

Имам съмнение, че хора от общинска администрация и кметски наместници са принуждавани да регистрират хора на своите адреси. На ул „Околище“ №1 /собственост на секретаря на общината/ са регистрирани 5 човека.

Срещу такъв тип регистрации, съм пуснал сигнал до РП –Дупница. В него изказвам и съмнение, че самите заявления за гласуване са попълвани от администрацията, а не от регистриращите се лица.

Това се казва в сигнал до Районна прокуратура-Дупница на кандидата за кмет на Бобошево Стефан Тачев.     

Общинският вот в Бобошево е изключително оспорван. Стефан Тачев е кандидат на Местна коалиция СДС (НФСБ, Обединена социалдемокрация, Воля), подкрепена от „ГЕРБ“. Срещу него е Крум Маринов от БСП, кандидат за четвърти мандат начело на общината.

Маринов печели с разлика само от 53 гласа. За него вот дават 934 души или 50,76% от избирателите, а коалицията на Стефан Тачев получава 881 гласа, или 47,88%. И тук изникват съмненията, че именно новорегистрираните лица са допринесли за инфарктната победа на кандидата на БСП.

Която се бори с изборните измами, уж.

Районна прокуратура-Дупница прави формална проверка по сигнала, като изисква избирателните списъци от…община Бобошево. Там пише, че новорегистрираните жители на общината са 456. Но в прокуратурата няма данни колко от тях са упражнили правото си на глас. И това стига.

Затова РП-Дупница отказва да образува досъдебно производство поради липса на престъпление. Тачев праща протест в Окръжна прокуратура-Кюстендил, която отменя отказа на РП и назначава проверка. В жалбата на Тачев са посочени адреси в Бобошево и село Циклово, където са регистрирани нови хора за изборите. Какво открива прокурорската проверка?

На адрес „Г.С. Раковски“ №10 в Бобошево са регистрирани шест души, четиричленно семейство плюс още двама техни „приятели“. Всички са попълнили адресни карти и заявления за включване в избирателните списъци. Установено е, че никой от тези хора не живее постоянно на адреса. На адрес на същата улица, но под номер 31 е регистрирано едно лице, но е установено, че там реално не живее никой. Регистрираният гласоподавател е с постоянен адрес в София, открит е адресът му, но то не се е явило за снемане на обяснения.

На друг адрес в Бобошево, ул. „Околище“ проверката открива петима новорегистрирани. Собственикът обяснява на проверяващите, че правел ремонт на къщата си, но полицията идвала на постоянни проверки на работниците. И заради това точно преди изборите той решил да ги регистрира в жилището си, за да няма проблеми с властите.

В село Циклово били регистрирани на един адрес 16 души. Собственикът на имота обяснил, че има ферма и през годините наемал работници, които регистрирал. Те напускали, но адресните им регистрации останали. Въпреки това един от регистрираните не се явил в полицията за снемане на обяснения.

Внезапни „амнезии“, изчезвания на гласоподаватели, един заминал за Великобритания веднага след вота и други странности не правят впечатление на ОП-Кюстендил. И тя отказва да образува досъдебно производство. Но дава указания на кмета да си оправи избирателните списъци. Въпреки че в жалбите си Тачев дава списъци с над 20 имена на новорегистрирани избиратели, с адреси и таблица на населените места, където кметските наместници масово регистрират хора на един адрес. Прокуратурата се позовава на протокол от решение на специална комисия от…община Бобошево, която трябвало да провери избирателните списъци.

Така БСП прави избори, когато е на власт. Бранят кокала. И има защо.

Стефан Тачев става шеф на Общинския съвет в Бобошево и не спира да сигнализира институциите за различните проблеми на общината и действията на кмета Маринов - че кметът проваля умишлено сесиите на Общинския съвет, че общината е без бюджет, защото съветниците не са съгласни с финансовите параметри, а кметът отказва да ги промени и да се съобрази със съвета.

Но на кмета не му пука и управлява еднолично

„В предишния мандат 2015-2019 година кметът на община Бобошево чрез фирма „МЕРИДИАН“ ЕООД извърши ремонт на покрив на сграда, в която се помещава лекарски кабинет в с.Блажиево, общ.Бобошево. Наемател на тази сграда е д-р Тонева – общински съветник в Общински съвет - Бобошево. Стойността на ремонта (около 40 000 лева) е гласувана от общински съвет по докладна, внесена от кмета на община Бобошево – Крум Маринов. Прави впечатление, че едни и същи фирми печелят обществените поръчки в община Бобошево. Такава е и тази фирма, спечелила и договор за „Зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища“.

Считам, че Крум Маринов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо висша публична длъжност „кмет на община“, злоупотребява със служебното си положение, като по този начин облагодетелства финансово този общински съветник.

Същия начин за облагодетелстване Крум Маринов прилага и по отношение на друг общински съветник – Георги Мичов (общински съветник от БСП, избран от листата на кмета). Част от търговския обект, който стопанисва Георги Мичов е върху земя, която е общинска собственост, намираща се в с.Скрино, община Бобошево. Подозирам, че няма сключен договор за наем. По този начин се ощетява общината с приходи, но се облагодетелства общинският съветник. В това село кметски наместник на пряко подчинение на Крум Маринов е Силвия Мичова – съпруга на същия общински съветник.

В други жалби председателят на общинския съвет пита как може при неприет бюджет общината да дава пари за ремонти и да провежда обществени поръчки?

През юли 2020 година кметът Маринов успява да организира и приласкае съветници, които да свалят от поста Тачев. Решението на общинския съвет е отхвърлено от областния управител на Кюстендил и в момента се води дело в Административния съд.

Четири червени мандата не стигат за далаверата

Четири червени мандата не стигат за далаверите, казват хората от Бобошево. И това се вижда с просто око в спортната база на градчето. Стадионът на местния „Ботев“ е ремонтиран с милиони левове по европейски програми, към него има закрита зала, фитнес зала и база за нощуване.

След ремонта спортната база се руши.

Теренът е обрасъл в трева. Съблекалните са в критично състояние. Ремонтираната зала е заключена. И на местните младежи е забранено да я посещават, за да не….увредят имуществото. Това е еднолично решение на кмета Маринов. Как се харчат толкова пари и за какво? Защо спортният комплекс е в такова плачевно състояние с оглед на броя хора, назначени да го стопанисват, питат хората от Бобошево. Общинските съветници искат отчет за разходите за стадиона за 2019 година. Кметът отказва да го направи. Видно от отчета за предишната година са разходвани големи суми за вода и елекрическа енергия.

Справка за приходи от дейността като нощувки, ползване на зали, терени и други кметът отказва да даде. Според неофициална информация разходите са повече от приходите или отчетността липсва. Затова съветниците подават сигнал до институциите.

„От справка за 2012 година, подадена от управител на същите спортни съоръжения, приходът е 11 233 лева /при нощувка 5,80 лева за зимен сезон и 4,60 лева за летен сезон – и то преди европейските инвестиции/.

Отчетност липсва и по отношение на получените приходи от наем на терен за играни мачове. Според справка от ОС на БФС Кюстендил, изготвена от председателя Евгени Йорданов само ФК „Марек 1919“, гр.Дупница през сезона 2018/2019 е изиграл 9 мача като домакин на стадиона в гр. Бобошево на следните дати:

23.09.2019 г. 18.11.2018 г. 23.03.2019 г. 

06.10.2018 г. 02.03.2019 г. 07.04.2019 г.

20.10.2018 г. 09.03.2019 г. 15.05.2019 г.

Отчитат ли се приходите от мениджъри, които извършват подбор на футболисти, използвайки същия терен – според изказване на кмета от Протокол 56 /25.07.2019 г. от заседание на общински съвет/. Кой и как се определят цените на тези услуги?

Отчетност за приходи липсват, като по този начин принуждават треньора на ФК „Ботев- Бобошево“ да покрива с лични средства разходите на отбора, а изразходваните средства по фактури не се заплащат от общината.

Във връзка с изложеното е ясно че не само са налице намерения на Крум Маринов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо висша публична длъжност „кмет на община“ да възпрепятства по всякакъв начин достъп до информация, но и да злоупотребява със служебното си положение.

На основание на гореизложеното, моля да извършите проверка и да бъде потърсена съответната наказателна отговорност от Крум Маринов за установените нарушения“, пишат още съветниците.

Ето така се печелят „честни избори“ в една община, контролирана четири мандата от БСП. И така се управлява, еднолично и с разправа с неудобни политически опоненти. Представете си какво ще стане, ако социалистите дойдат на власт в страната.                                                                                                                           


Коментари (1)

Местен селяндур А дали е само това? Няма кой да каже. Да сте гледали филма " Ни чул, ни видял?
06.11.2020 04:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати