Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каква е избирателната система в Гърция, която Борисов даде за пример при Радев?

Политика

Каква е избирателната система в Гърция, която Борисов даде за пример при Радев?

Каква е избирателната система в Гърция, която Борисов даде за пример при Радев? - Tribune.bg
Снимка:

По време на консултациите при президента Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново постави въпроса за смяната на избирателната система. При сегашната система се взимат мандати от големите партии и се дават на малките, което възпрепятства сглобяването на управляващо мнозинство, което е причината за недоволството на Борисов”, пише „24 часа“.

Не за първи път лидерът на ГЕРБ даде пример с Гърция, където десетилетия наред действа различен принцип. Там има избирателна система, която след деня на вота силно наклонява везните в полза на партията, събрала най-много гласове, колкото и да са те. Въпросната система е известна като полупропорционално представителство или подсилена пропорционална система.

При този вид основното е, че част от депутатските места не се подлагат на избор, а се разпределят чак след като крайните резултати са ясни. В продължение на дълго време това бяха 50 депутати в 300-местен парламент в Атина, което означава, че избирателите гласуваха само за 250, а победителите технически получаваха останалите 50.

Целта при подобна система е сформирането на стабилно мнозинство, даващо на победителя предимство да управлява, дори когато е събрал само една трета от всички места. Така беше от 1974 г. до 2016 г., когато управляващата крайна левица SYRIZA-ANEL промени избирателния закон. Въведена беше чисто пропорционална система, каквато действа в България, с минимален праг от 3% от валидните гласове за попадане в парламента.

Новото, което наподобява старото, е, че бонусът депутати не е от 50 души както преди, а зависи от преднината на победителя. Събралият поне 25% от гласовете, може да разчита на още 20 места. За всеки половин процент от гласовете над тези 25% се дава по още един депутат. При събрани поне 40%, получава и максималния бонус от 50 депутати.

След определянето на крайния бонус пропорционално се разпределят останалите места, като това може да са 250 (ако една партия е събрала поне 40% от гласовете на изборите) или пълният набор от 300, ако нито една партия не е прекрачила бонусния праг от 25%.

С промени в закона, беше дадено и право на гласуване на гърци, живеещи в чужбина. Има обаче условие – поне две от последните 35 години да са живели в страната и в последните две години да са плащали данъци в Гърция.

 

Последвайте ни в Google News

 

Етикети Гърция
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети