Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Властта и миньорите се споразумяха да няма административно затваряне на централи

Политика

Властта и миньорите се споразумяха да няма административно затваряне на централи

Властта и миньорите се споразумяха да няма административно затваряне на централи - Tribune.bg

След цял ден преговори, срещата между протестиращите енергетици и миньори и правителството приключи, а с нея и миньорските протести. Разговорите се проведоха при закрити врати.

Според информацията на Tribune.bg страните се споразумели по 7 точки.

„Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември. Бяха формулирани 6 точки от протестиращите. Днес стартирахме от тези 6 точки и имаме крайно споразумение, което е подписано от основните участници в тази дискусия. Подписите седят под 7 точки. Те ще бъдат внесени утре и гласувани в НС“, потвърди на излизане премиерът акад. Николай Денков.

„Две от точките са, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища“, подчерта Денков. 

В срок до края на годината ще продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане на необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.

Преди края на месец ноември Министерски съвет трябва да изпълни решенията на Народното събрание от януари 2020 г. и януари 2023 г., според които с участието на синдикатите трябва да се преговаря с ЕК за недопускане в дългосрочен план на прекратяването на функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет също ще се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство.

В края на ноември трябва да е готова и Енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участието на социалните партньори и да се актуализира Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа, записано е в споразумението.

Цел в рамките на годината е и постигане на прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Ще се създаде и комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури.

Категорично още този месец трябва да отпадне ТП на предприятие за конверсия на въглищните райони, а до края на март 2024 г. трябва да са проучени възможностите за улавяне, преработка или съхранение на вредни емисии на ТЕЦ Марица Изток 2.

Ангажимент на двете страни е преговорите да продължат с изключение на отпадането на ТП, която не подлежи на предоговаряне.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети