Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Какво значи думата „невнятен“, с която Радев опита да обиди Борисов?

Политика

Какво значи думата „невнятен“, с която Радев опита да обиди Борисов?

Какво значи думата невнятен, с която Радев опита да обиди Борисов? - Tribune.bg
Снимка:

„Изобщо не трябва да се коментират предложенията на един невнятен министър-председател. Призовавам всички, които милеят за бъдещото на България, да не попадат в капана на Борисов“.

С тези слова президентът Румен Радев се обърна към групата протестиращи във Варна. Думата „невнятен“ обаче прозвуча неразбираемо за много от слушащите го – особено по-младото поколение.

Не е ясно по каква линия се промъкна „невнятен“ в словото на президента, което от началото на мандата му е задължително подготвено и заучено предварително.

Всъщност „невнятно“ е анахронизъм, който някога се е използвал да се опише, че нещо или някой не се чува добре, неразбираемо е или е нечетливо написано.

Въпреки смисъла, който Радев се опита да вложи обаче, думата не е задължително да носи отрицателен смисъл.

Старите поети, като например П.П. Славейков използват „невнятен“, за да определят шепота, който не може да бъде разбран. В Cis Moll например „невнятен“ е говорът между звездите и „събудените ветки“, които самотният лирически герой слуша в нощта:

„Отмахна той завесите и тихо

застана пред отворений прозорец.

Тайнствена и чудна лятна нощ

полухваше с дихание си морно

и лееха над сънний мир приветно

сияние рой трепетни звездици;

невнятен говор водеха със тях

в градината събудените ветки.

Нощта бе ясна, но злокобен мрак

се сбираше Бетховену в душата -

и той кръз него нищо не съзре.“

Един от най-значимите руски поети на ХХ век – Инокентий Аненски пише:

„А аз съм само моралист,

ненужен гост,

неловък и невнятен...“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (34)

100% РУСОФИЛ МЪРЗЕЛИВ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР:РУМЕН РАДЕВ ПРОДАЖНИК #1 НА БЪЛГАРИЯ
17.08.2020 21:42 / Отговор
РУСОФИЛ ЗА БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ Е МРЪСНА ДУМА БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУМЕН РАДЕВ
17.08.2020 21:44
д-р бай Мунчо Десин Русофил означава - идиот разнасящ проказа.
18.08.2020 01:20
Изумен Точно така!
17.08.2020 21:45 / Отговор
А кой е неадекватен? Злобар я знаем всички и няма нужда да ни я превеждат!Знаем и кой е основен носител на злобата в политическия ни живот в последно време.Определено не се казва Борисов!Името му е,като името на засрамена девойка на мегдан!
17.08.2020 21:49 / Отговор
Тартаковер Разбира се, когато един мъж е с богата обща култура, познава поезията на различните народи, знае и говори прекрасно известните езици в съвремието, има право да вложи в речта си интелектуалното богатство на различните народи. За наша радост(на интелигентните българи) имаме умен и достоен Президент.

Имаме и простак, който знае само "конграчулейшън". Аргумента му с който отказва да напусне властта е "аз съм прост и вие сте прости". Значи ще ме поддържате, защото съм един от вас.
Коментарите които прочетох дотук, показват че е прав. Такива хора заслужават такъв премиер.
17.08.2020 22:04 / Отговор
Изхвърляне тараторчово! Тараторчо -жалък смешник и невнятен подмазвач! Сричащият заучени текстове фатмак - с богата обща култура??? Най-големият виц!
17.08.2020 22:18
РУМЕН РАДЕВ КАЗВА:АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ, БЪДЕТЕ И ВИЕ ПРЕДАТЕЛИ! ТАРТАКОВЕР ОТГОВАРЯ:ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ ДА ПРЕДАМ ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ
17.08.2020 22:18
Главният дерибей на републиката Борисов, освен, че е тъп, но е много злобен, хитър селянин, изключително алчен, нарцис, дори си мисля, че Живков и да беше диктатор, имаше чувство да усеща настроенията на народа си, ухажваше дейците на културата, изкуствата, науката. Той затваря концлагерите, имаше култ и към него, но не в такава висока степен. Толупът не може да преживее, че Радев има толкова висок рейтинг, а неговият е сринат. Но кукловодите от ДС, Доган и Пеевски го държат на власт, за да довърши руските проекти.
17.08.2020 22:27
Нямам търпение Бойко да спечЕли следващите избори и радев да се кокори невнятно
17.08.2020 23:17
Нюрачка Докато форсира самолета чете поезия и сазерцава облаците! Поетичната му душа не знае що е човешка злоба или гняв! На мравчицата път прави, камо ли да вдигне юмрук срещу някого! Чистата му душа ,иска най - искрено " оставка на правителство, прокурор и парламент, защото не могат да отвърнат подобаващо на мечтите(служебен кабинет) и поетите към също толкова чисти хора обещания! Много огорчен ,обикаля страната с надежда да я обикне ,но сърцето му не трепва . Разбито! Мъка!!!!!
17.08.2020 22:30 / Отговор
Да Браво,много оригинален коментар!
18.08.2020 14:14
Нюрачкааааааааа Супер си, развесели ме!!! Заби ги всички, ония които в злобата си бълват простотия и цинизъм.
18.08.2020 21:40
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети