Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: БСП да не пропусне голямата битка на фона на вътрешнопартийните

Политика

Калоян Паргов: БСП да не пропусне голямата битка на фона на вътрешнопартийните

Калоян Паргов: БСП да не пропусне голямата битка на фона на вътрешнопартийните - Tribune.bg
Снимка:

"Рестартът на политическия процес е шанс за всяка политическа сила. БСП досега беше в опозиция. Обикновено БСП е силна опозиция. Проблемът е, че това й право беше иззето в последните години от т.нар. "нови партии“, "спасители", "променители“, което си е грешки на самата БСП, че допусна да й бъде иззета тази инициатива и допусна да бъде изтласкана", заяви Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи, в интервю за Аудиокаста на "Фокус" - "Това е България".

„Най-малкото защото и прекият избор, първият по рода си в БСП, през 2020 г., и цялата чистка от зависими хора, така наречена, в БСП имаше за цел да направи БСП хем по-силна, хем по-приемлива и да даде пример на обществото, че БСП е за операция "Чисти ръце“ и в държавата. Да, обаче всичко това не се случи и този анализ трябва да си го направи сегашното ръководство на БСП, тъй като очевидно е, че тази цел не само не беше постигната, но и БСП беше изтласкана от полето на водеща опозиционна сила, като виждаме, че за мястото й спори "Възраждане“, като виждаме, че за това спори и малката, но все пак доста мобилна ИТН. Виждаме и външни сили, които проявяват претенции за въпросното място".

"В лявото пространство БСП е най-голямата партия, без значение дали ще е с 9, 10, 8, 7 или с 15-20% както беше, което не дава възможност на нищо ново да се развие. Това е постулат в последните 35 години, който сме го наблюдавали. Много хора са излизали от БСП, много хора са опитвали късмета си извън БСП, на гърба на БСП, но не са успявали. Т.е. това е нещо, което трябва всеки да го знае, който мисли, че може в лявото пространство да създаде нещо алтернативно на БСП. В случая, разбира се, това, което беше създадено като движение в НДК, е поредното движение в БСП, тъй като за последните 35 години в прехода и демокрацията в БСП имало немалко движения: "Открит форум", който беше създаден от Красимир Премянов след 1997 г. на база събитията от тогава, по-късно Янаки Стоилов създаде "Ляво крило в БСП“, така нареченото, което тръгна най-вече от несъгласието на една част от БСП с приемането на плоския данък при правителството на Сергей Станишев. В по-нови времена имаме "Социализъм ХХІ век“, "Социалисти бг“. "Социализъм ХХІ век“ – на Георги Пирински, "Социалисти бг“ – на Петър Мутафчиев. И сега имаме едно ново движение, в което присъстваха доста хора и извън БСП, което… сега не мога да кажа, не съм организатор, аз бях поканен, също присъствах като гост, за да видя и за да чуя. Само да кажа, че аз не участвам в нито едно от тези движения, не съм участвал досега и няма да участвам, това е мой принцип. Но пък Уставът дава право на социалистите да правят движения вътре в БСП с една или с друга цел“, добави Паргов.

"За мен е важен идейно-политическият разговор в БСП от гледна точка на няколко неща. Първо, ако говорим за идейно- политически разговор, на мен две неща ми липсват досега, които БСП не е направила 35 години. На първо място – оценката си за 10 ноември 1989 г., тъй като тази година ще се навършат тъкмо 35 години от събитията на 10 ноември. Второ, БСП бяга и не е дала оценка за събитията 1996-1997 г., тъй като това е вододелна точка и точка на разделение вътре в БСП предвид това, което се случи. Разбира се, оценка за тези 35 години БСП периодично е давала през годините, но сигурно и от това има нужда, за да продължи напред с нови сили. Казвам го като някакво условие и мое виждане, тъй като това виждане го споделям не само аз, а и немалко хора, авторитети в БСП, които не участват в едно или друго движение, единствено и само за да имат такова мислене. Оттам нататък това, което предстои на 9 юни – очевидно е, че ще се направи всичко възможно да има избори 2 в 1 поради най-различни съображения. Да видим дали г-н Главчев до края на седмицата ще успее да сформира правителство, което да представи на президента и той да издаде указ за него, т.е. до датата 9 април, за да има 2 в 1 на 9 юни. Очевидно, че това ще бъде пореден шанс за БСП да се утвърждава като алтернатива и на последните 9 месеца. Дали ще успее, е тема на друг разговор, на фона на това, което се случва в различни области в страната в БСП. А именно – в Шумен приключи тези дни предсрочният цикъл отчет и избори, който се проточи от септември досега. Това са близо 6-7 месеца. Същото се случи по-предната неделя и в Сливен. И там имаше предсрочен цикъл, насрочен още септември миналата година – чак сега приключи. Имаме такъв в Благоевград, който от два месеца се точи, и един такъв в София, който се точи от един месец. Въпросът е: как ще се съчетаят предсрочните цикли, защото притеснението ми е, че БСП обикновено, когато й предстоят вътрешнопартийни избори, тя забравя за всичко около нея и всичко е насочено – и цялата енергия, и мисъл, и внимание към вътрешнопартийния избор, без значение на ниско, на средно или на най-високо равнище се прави той. Т.е. имайки предвид това, изразявам тревога, дали няма да се пропусне време за вътрешнопартийни битки на фона на голямата външна битка, която е по-важната за нас – европейската и тази, която е парламентарната. Защото ако са 2 в 1, това със сигурност ще бъде добре за БСП, тъй като знаем, че червените избиратели подценяват европейския избор, просто това е тенденция не от вчера, а откакто има европейски избори от 2007 г. насам", коментира председателят на СИНПИ.

"В последните 9 месеца видяхме липсата на морал и етика. Едно говорим преди избори, друго правим след избори. Т.е. шегата, че преди избори и след лов се лъже най-много, като че ли стана максима в политическия ни живот, което е много жалко, заявяи още Паргов. По думите му рестарт на системата винаги са едни избори – дали са редовни, дали са предсрочни, те винаги рестартират системата и конфигурацията.

След изборите ще има изцяло нова политическа картина.

"Обикновено изборите нанасят имиджови и всякакви други вреди и щети, които, от гледна точка на необмислено говорене, нападки, предизборна борба, предизборни атаки, понякога е много трудно да се преглътнат просто ей така, защото трябва да има някакво ниво на морал и етика.  Няма как да се плюем като каруцари два месеца и в един момент да се прегърнем, да се целунем и да се усмихнем на цяла България. Аз лично не си го представям, но ако е норма на поведение, толкова по-зле за системата и за България", обясни Калоян Паргов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети