Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: БСП няма полза от война с президента

Политика

Калоян Паргов: БСП няма полза от война с президента

Калоян Паргов: БСП няма полза от война с президента - Tribune.bg
Снимка:

БСП няма полза от война с президента, коментира пред  Bulgaria ON AIR доскорошният председател на БСП – София Калоян Паргов.

"Войната между институциите и политическите партии, в случая с президента, е ненужна. Най-малко на БСП ѝ е нужна. Не си научихме урока и настъпваме една и съща мотика 2 пъти. 2021 г. ни струваше скъпо", предупреди Паргов. Той изтъкна, че на евентуални нови избори избирателите ще гласуват на база оценката за последните 6 месеца управление на държавата, а не дали някой е с президента или не.

Паргов не се ангажира да прогнозира на коя политическа сила Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат.

"Въпросът е доколко десните могат да преглътнат в основата на нов кабинет да бъде ляв премиер и БСП да бъде водеща. Дали ДБ ще преглътне Нинова и БСП да са начело. Другият въпрос е дали от ИТН, със своите условия, ще се включат, дали БСП ще успее да ги обедини“, отбеляза социалистът и допълни, че за ИТН и ДБ може да направят сходни заключения. Калоян Паргов коментира и участието на БСП в управлението досега. 

"Имаше червени линии, които бяха заобиколени. БСП остана в изолация, гласувайки "против" или "въздържал се", например, по въпросите с вдигането на ветото за РСМ, военно-техническата помощ за Украйна, изгонването на руските дипломати и санкциите срещу Русия, които не решават, а задълбочават проблемите", посочи социалистът. Според него в основата на промяната в държавата са президентът Радев и вицепрезидентът Йотова.

"Твърди се, че руснаците са ни затворили вратата и ние затова търсим алтернатива. Но кой първи заяви, че няма да води преговори с "Газпром", попита Паргов и напомни, че  6 месеца Европа е раздирана от евроатлантическите си ангажименти и стратегическите си интереси.

"България беше използвана като пробен тест да се види как ще реагират руснаците", обясни експертът по Международни отношения. Той прогнозира тежки месеци за държавата и БСП.

"Дай Боже, да не се налага да плащаме чужди сметки, защото легитимирахме решения, които не са присъщи за левицата", смята Паргов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати