Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Европейската перспектива измести регионалното партньорство

Политика

Калоян Паргов: Европейската перспектива измести регионалното партньорство

Калоян Паргов: Европейската перспектива измести регионалното партньорство - Tribune.bg

„Необходимо е да се акцентира върху засилване на регионализма като форма, подходяща за сътрудничество и развитие в региона, част от който е и България.“ Това каза радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на СИНПИ, по повод предстоящата Международна конференция „Балканите - за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство“. Тя ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев и с участието на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.   

Събитието ще се проведе на 21.09.2023 година и събере професори, представители на различни институти и университети.

Калоян Паргов подчерта, че целта е да бъде създадена обща балканска платформа и Меморандум за сътрудничество и партньорство: „Общобалканска система, която да проявяваме солидарност и да реагираме навреме, а не ад хок. Т.е. когато имаме система и тя е изградена от връзки и взаимоотношения, с разписани говорим и правомощия, и отговорности на различните държави, ние можем по-лесно да се справяме с кризите и стихиите, които ни връхлитат в следствие на глобалното затопляне“, обясни председателят на СИНПИ.

„Започваме с гражданския сектор и целта ни е, ако може, в края на тази конференция да направим опит да се обединим в една партньорска мрежа за сътрудничество, за взаимни действия в различни сфери – икономически, транспортни, енергетика, здравеопазване, екология, образование, различни сектори, в които освен говорейки за мира, за чисто политическото понятие на взаимното разбиране, касаещо нашите държави и държавни ръководства, да поговорим и за практическото измерение на това сътрудничество

Целият балкански регион е завладян от европейската перспектива. Като изключим Турция, разбира се, останалите държави, особено в политическия формат "Западни Балкани“, които са кандидати за членове и се стремят към пълноправно членство в Европейския съюз, което е важно за региона, тъй като то ще даде една обща перспектива и среда, тъй като в момента имаме дисбаланс, или по-скоро различия в степента на развитие на отделните държави, включително и тези членки на Евросъюза“, коментира Калоян Паргов.

По думите му европейската перспектива е изместила темата за регионалното партньорство и сътрудничество на държавно равнище: "Разбира се, има и инициативи, които бяха лансирани немалко в последните 20-30 години. Последната, "Отворени Балкани“, в която участват Албания, Северна Македония и Сърбия, в която наскоро премиерът на Албания еднолично каза, че излиза от тази инициатива, което пък породи гнева на Белград, тъй като разбира се, Берлинският процес, лансиран от Меркел – пари срещу реформи, който беше лансиран като контрапункт на "Триморието“ – американската инициатива, която пък стартира от Полша, която пък оформя един ваймарски триъгълник, част от който е Полша с Германия и Франция, и центъра на който постепенно все повече се измества към Полша, предвид Триморието", добави председателят на СИНПИ.

Паргов спомена и за китайската инициатива "Един пояс, един път“, която според него е друга алтернатива: "В контекста на този Берлински процес, лансиран от Меркел, даващ перспектива на политическото понятие, не географско само, "Западни Балкани“, регионализмът и партньорството някак си останаха на заден план, предвид това, че всяка държава търси начин да реализира собствените си интереси, което е нормално".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети