Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Газовото фиаско може да отнесе като цунами политическата класа

Политика

Калоян Паргов: Газовото фиаско може да отнесе като цунами политическата класа

Калоян Паргов: Газовото фиаско може да отнесе като цунами политическата класа - Tribune.bg
Снимка:

Нужна е дългосрочна държавна доктрина за оцеляването на нацията – „Мисия 9 000 000 българи“, заявиха експертите на СИНПИ

Газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа. Цената ще я платят хората и бизнесът, но те ще потърсят сметка от всички, които са се докоснали до властта през последните години и са носили отговорност за управлението на държавата. Прогнозата направи председателят на Управителния съвет на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов по време на официалното представяне на СИНПИ. По думите му диверсификацията на газовите доставки задължително включва и директен внос от Русия.

Като част от Института в събитието взеха участие именити академици, професори и специалисти в редица ключови обществени области.

В Управителния съвет на СИНПИ, който беше създаден юни 2022 г., освен Калоян Паргов като председател, участват проф. Ваня Дабрева, която е била заместник-министър на образованието, бившият здравен министър д-р Таня Андреева, политологът и преподавател Христо Господинов и посланик Чавдар Минчев, който е председател на Националната асоциация за международни отношения.

„България не бива да изостава, тя трябва да продължи да се стреми да стане модерна държава, в която да има истинска демокрация и да има такива институти като нашия“, заяви Дора Янкова, която е един от учредителите на СИНПИ.

„В преамбюла на Стратегия за развитието на САЩ и света в ХХІ век е записано буквално следното – през ХХІ век ще управлява тази страна, не която може да унищожи света, а която може да го нахрани“, припомни Валентин Николов, който също е учредител на Института. Според него това са го осъзнали и други хора от други страни и днес виждаме, че освен оръжията като такива, храната, зърното също е оръжие. „СИНПИ има за цел да провокира именно разговор в тази посока, за бъдещето, като под бъдеще разбирам 20, 30, 50 години напред“, обясни Николов.

Първата и най-важна задача, която си поставя СИНПИ е „МИСИЯ 9 000 000 българи“  (М9М), обяви Калоян Паргов.

Той припомни, че тази цел е изглеждала обозрима в средата на 80-те години на миналия век, когато нацията наброява над 8 900 000. Малко след това, в началото на 90-те, трендът тръгва категорично надолу. Преброяването през 2021 г. констатира население от 6 милиона и половина. През 2018 г. БАН направи черната прогноза, че изчезването на българите е необратим процес до 2040 г.

„От първостепенно значение е да бъде разработена национална доктрина за оцеляването на нацията. За това представяме пред Вас „МИСИЯ 9 милиона българи“, заяви Паргов. Той посочи, че оцеляването на нацията включва цялостна дългосрочна държавна политика във всички обществено-икономически сфери, които да гарантират постигането на целта.

„Политическата реалност сега представя пред обществото само партийна логистика – кой с кого и как. Без цел и посока“, изтъкна председателят на СИНПИ.

По думите му Институтът ще предложи национална доктрина с хоризонт 20 – 25 години, която да не е зависима от идеологическа, икономическа и партийна конюнктура. „Това е национална цел, която е важна и обединява всички социални прослойки на обществото“, каза в заключение Калоян Паргов.

СИНПИСИНПИ

Началото на Стратегическия институт за национални политики и идеи, като негови учредители, поставиха проф. Боян Дуранкев, Валентин Николов, проф. Ваня Добрева, проф. Васил Проданов, акад. Васил Сгурев, Веселин Благоев, Димитър Пенков, доц. Димитър Генчев, Дора Янкова, проф. арх. Иван Данов, Калоян Паргов, доц. Николай Цонков, д-р Таня Андреева – Райнова, Христо Господинов и Чавдар Минчев.

Членове на Общото събрание на СИНПИ са и проф. Андрей Захариев, Благовест Кирилов, доц. Боряна Бужашка, Валери Белчев, Васка Пенков, чл. кор. Проф. Владко Панайотов, Георги Георгиев, Даниела Везиева, Дончо Атанасов, ген. Евгени Манев, Живко Живков, проф. д-р Захари Захариев, проф. д-р Здравко Попов, Ивайла Давидова, Иван Айолов, Иван Атанасов, Иван Велков, ст. н. с. д-р Лъчезар Костов, Мирослав Дамянов, Мирослав Каракашев, Мирослав Мурджов, Мирослав Стефанов, Михаил Михайлов, Николай Карафизиев, Николай Марков, проф. д-р Петранка Троянова, Пламен Милев, проф. д-р Стоян Проданов, Слави Аспарухов, Страхил Делийски, доц. д-р Татяна Буруджиева, Христо Монов и Юрий Асланов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети