Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Предстоящият конгрес на БСП е заблудата и прах в очите под формата на уж реформи

Политика

Калоян Паргов: Предстоящият конгрес на БСП е заблудата и прах в очите под формата на уж реформи

Калоян Паргов: Предстоящият конгрес на БСП е заблудата и прах в очите под формата на уж реформи - Tribune.bg
БГНЕС

„Има шанс левият електорат да бъде обединен и да гласува хомогенно, както го правеше до преди няколко години и подкрепяше БСП. В момента виждаме, че резултатът на социалистите не отразява капацитета на лявото в България, защото той едва ли е 25-26 депутати от общо 240. Той е поне 3 пъти повече”, заяви Калоян Паргов, член на Националния съвет на БСП и председател на Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ) в интервю за онлайн изданието на „Старозагорски новини”.

Според Паргов вотът на последните избори отива за новопоявили се аватари и партии, някои от които „започнаха да изчезват толкова бързо, колкото се появиха”.

„Други, които дойдоха с претенциите за месии преди година, се изхабиха и в момента и те не знаят какви са. Трети яхнаха патриотичната и русофилската идея, а четвърти се опитват да бъдат балансьори (нарочно не ги назовавам с техните имена, ще ги разпознаете по описанието, което дадох за всеки един). Въпросът е можем ли да върнем този електорат обратно в руслото, в левия коловоз и дали БСП, в това състояние, в което е в момента, има капацитета да го направи. Големият разговор за лявото и левицата като цяло предстои”, обясни той пред медията.

„Ако няма силно ляво, няма баланс на везната и някак си цялата политическа система страда от това. Паргов даде за пример Александър Лилов, който си е подал оставката след избори, които БСП губи, а сега има поредицата от загуби – „моделът, по който върви партията, е погрешен. Тоест той не води към по-добро, а напротив – отиваме на по-зле”.

На въпрос какво се замисля с предложена промяна в устава на БСП и че е даден срок на местните организации да се произнесат за неговата промяна, членът на Националния съвет на столетницата отговори:

„Ще Ви върна преди 22 години на един конгрес, проведен през 2000 г. Ако погледнем дневния ред на онзи конгрес и дневния ред на конгреса, който се предвижда за 11-12 февруари 2023 г., ако въобще се проведе, защото може да сме в предизборна обстановка и е абсурдно да правиш конгрес с такива промени в този момент, дневният ред и на двата е почти идентичен. Освен политическите доклади, с които започват конгресите, тогава бяха предвидени промени в устава, както и сега, тогава бе предвидена програмна декларация като основа на бъдеща програма на БСП, сега пък нова програма на партията. Казвам това, защото всичко е под мотото „Реформираме се, за да станем по-добри“

Паргов цитира притчата за трите плика, които получава новоизбран управленец от предшественика си. В първия плик пише „Обвини предишния“ – за греховете и проблемите. Като видиш зор, се отваря вторият, в който пише „Реформирай“. Когато и това не помогне, се отваря третият, а в него пише „Остави три плика“.

„Струва ми се, че Нинова в момента се опитва да се върне на втория плик, да ни убеди, че не е стигнала до третия. Защото тя имаше възможност да реформира и промените в устава бяха широко прокламирани – прекия избор и други, които тя предприе. За съжаление те не доведоха до по-силна БСП и по-широко представителство на партията. Така че в момента трябва да си кажем ясно, че предстоящият конгрес е конгрес на заблудата и прах в очите под формата на уж реформи, а не конгрес на прогреса на БСП”, каза Паргов. Той заяви, че е оптимист за бъдещето на лявото, част от което е БСП.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети