Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Предстоят тежки моменти за БСП и лявото, за да покажат ново лице, подобно на френската левица

Политика

Калоян Паргов: Предстоят тежки моменти за БСП и лявото, за да покажат ново лице, подобно на френската левица

Калоян Паргов: Предстоят тежки моменти за БСП и лявото, за да покажат ново лице, подобно на френската левица - Tribune.bg
Снимка:

„А дали не е време и за такъв Народен фронт, който на времето се появява по-късно в България?“, попита той

„Това, което се случва в държавата и в света, предполага това, което се случи в БСП. Затова по примера и на френските леви и други трябва да направим всичко възможно да покажем нов облик“, заяви пред SafeNews Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи и член на Националния съвет на БСП.

Това обаче по думите му трябва да се случи само в рамките на два-три месеца, а „тогава идва много тежката задача по предстоящите евентуални предсрочни парламентарни избори“.

„Нека да си припомним какво представляваше БСП през годините. Тя беше мощна трипластова партия, в която съжителстваха различни течения в ляво: комунисти, социалисти, социалдемократи, по-либерално леви, които се появиха като течение през новия век и вече имаха свои лица, представителства и говорители, а ролята на председателя на партията бе като „пръв сред равни“. Такава трябва да бъде ролята на следващия председател: той да може да балансира и да дирижира всички тези групи и течения така, че да изглеждат хомогенни. Да спазва и да съблюдава за тяхното представителство на различни нива в партията, за да няма обидени, огорчени и да няма напуснали и отцепили се. И това се е случвало преди време при предишни председатели. А това показва, че не е лесна задача и доста голяма отговорност да бъдеш лидер на БСП.

Понякога се шегувам, че председателят на партията трябва да бъде като Кашпировски – да бъде медиатор. Той трябва да може да успокоява страстите, когато и където избуяват“, заяви Калоян Паргов.

Според него по примера на френските леви българските трябва да направят  всичко възможно, за да покажат нов облик

„Така че предстоят много отговорни и тежки моменти от тук-нататък, за да може БСП и лявото да се консолидира и да покаже ново лице, подобно на френската левица – Новият народен фронт. И можем да очакваме и в България да се появи Нов отечествен фронт. Ще бъде интересно да споменем, че единствено Народният фронт през 1934 година, когато идва заплахата от крайно дясното във Франция и в Европа, се появява като отпор. Французите сега си играят с тези политически аналогии. А дали не е време и за такъв Народен фронт, който на времето се появява по-късно в България?“, попита Паргов. 

Той добави, че текат разговори с различни формации. „Вероятно „Бузлуджа“ ще покаже и ще даде сигнал в тази посока. За мен този събор на Бузлуджа трябва да е „Бузлуджа“ на общото новото начало. И това да бъде като предмостие към евентуалните предсрочни парламентарни избори“. 

„Със сигурност ако БСП и лявото искат да са нещо по-различно от това, което постигнаха до този момент, трябва да минат през тези самоанализи и самооценки и то доста бързо. Защото няма време кой да ни чака да се самоанализираме“, добави Калоян Паргов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати