Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Всички партии, които са в парламента, са поставени в ситуация на „цугцванг“

Политика

Калоян Паргов: Всички партии, които са в парламента, са поставени в ситуация на „цугцванг“

Калоян Паргов: Всички партии, които са в парламента, са поставени в ситуация на цугцванг - Tribune.bg
Снимка:

Дивиденти за БСП от третия мандат не могат да се извлекат, смята социалистът

Днес е поредният тъжен ден за българската демокрация, защото 48-ото Народно събрание отива в историята след 4 месеца работа. Дивиденти за БСП от третия мандат не могат да се извлекат. Това заяви пред Fakti.bg Калоян Паргов, който е председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ), общински съветник от „БСП за България“ в СОС и член на НС на БСП. Коментарът му идва веднага, след като БСП върнаха на президента неизпълнен третия мандат.

По думите му всички партии, които са в парламента, са поставени в ситуация на „цугцванг“ (б.р. – нямаш правилен ход, в шахмата).

Според Паргов две са линиите, които са поставени – „едната е крайната евроатлантическа линия, а другата е крайната проруска, русофилска линия“.

Той смята, че има и една „златна среда“, която отчита и едната, и другата страна на тези два рубежа.

„В случая по-вероятното беше този парламент, предвид преобладаващата евроатлантическа линия, която видяхме с тематичните гласувания, да формира едно правителство. Основният представител на тази крайна русофилска линия – „Възраждане“, е в изолация и няма с кого да си партнира“, посочи социалистът.

Според него в „златната среда“ е имало две партии.

„Едната е БСП, която все пак има позиция, но не крайна и бе свързана със снабдяването на Украйна официално с оръжие, а другата партия бе „Български възход“. След това Румен Радев избра на БСП да връчи мандата“, отбеляза Паргов.

Той разкри, че е чул от ръководството на БСП, че жестът на Радев „е един вид извинение за някакви хиляди уволнения, но едва ли това е целял президентът“.

По отношение на организираната от БСП лидерска среща, Паргов коментира, че тя е била обявена още преди Националният съвет на БСП да даде мандат за такова действие.

„Иначе казваме, че имаме колективни органи, които взимат решения, а накрая става така, че някой е взел решение, което се подпечатва като с гумен печат от този Национален съвет. Но това е тема на вътрешнопартиен разговор“, каза той.

Според него е странно, че доскорошните партньори на БСП не са уважили срещата, а са дошли „по-скоро партиите, които ги наричаме партии на статуквото, и „Български възход“.

По думите му партията на Стефан Янев показва прекалено голяма диалогичност и гъвкавост. Той изрази надежда това да не им изиграе лоша шега за следващите избори.

Паргов направи и анализ на случващото се на политическата сцена у нас.

„Борисов се завръща!? Не, Борисов търси спасение за себе си“, отсече той.

Социалистът е на мнение, че „Демократична България“ вече се поизчерпват.

„Случаят „Нексо“ някак показа друго. А именно, че работиш за честност и прозрачност, а в следващия момент да имаш такъв казус“, коментира той замесването на името на ДБ с аферата Nexo.

По думите му в ДПС също текат процеси.

„Появяват се нови партии. Стефан Янев дали ще влезе пак в парламента… ИТН видяхме какво става. Референдумът им също е проява за поява на политическата сцена“, каза още Паргов.

Той смята, че програмата на БСП има нужда от обновление, тъй като е от 2008 година.

Калоян Паргов очаква, че ще бъде представена нова концепция на конгреса на БСП през февруари.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети