Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Злобата и омразата не напускат ръководството на БСП

Политика

Калоян Паргов: Злобата и омразата не напускат ръководството на БСП

Калоян Паргов: Злобата и омразата не напускат ръководството на БСП - Tribune.bg
Снимка:

БСП от водеща партия изпадна в безтегловност, заяви председателят на Стратегическия институт за национални политики

В БСП има хора, които смятат, че пътят, по който ги води ръководството начело с Корнелия Нинова, е път към нищото. Доказателство за това са изборните резултати през последните две години. Те са най-точната социология и оценка на поведението на един ръководител, казва в интервю пред „Труд news“ членът на Националния съвет на БСП Калоян Паргов.

По думите му той е пълноправен член на всички органи на партията, от които е бе отстранен неправомерно на 19 февруари 2022 година.

„Нещо повече - след решението на ВКС от 27 юли има второ решение на ВКС от декември, което отново постановява, че съм неправомерно отстранен и фигурирам в актуалното състояние на БСП. Незнайно защо, не мога да си обясня защо ръководството, което претендира постоянно за върховенство на закона от трибуната на Народното събрание и за спазване на законите, а не признава решение на върховен съд. Нещо повече, това е и наказуемо според Наказателния кодекс. Очевидно, че злобата и омразата не напускат ръководството. Тя е в основата на всички подобни пагубни не само за БСП, но и за левицата действия и поведение, което доведе до този голям отлив на избиратели”, заявява Паргов.

Той подчерта, че вратата на Стратегическия институт за национални политики, чийто председател е той е отворена за БСП. „Ще помагаме с програми, с идеи, с виждания за определени политики, които могат да бъдат полезни на партията. Но на този етап единствено и само виждам, че част от държавните институции се интересуват от нашата работа, но няма заявки от БСП в тази посока”. Според Паргов провала на социалистическия пленум заради липсата на кворум е симптоматика за лошото организационно състояние на партията, за липса на интерес в избраните за членове на Националния съвет. „Обвиненията, че едва ли не т. нар. опозицията е саботирала заседанието, говори за една голяма слабост и за това, че ръководството вече не владее ситуацията в този национален орган”.

Паргов разясни ситуацията около „чистенето” на 70 делегати от заседанието на конгреса

„Всеки случай е индивидуален, трябва да се види каква е причината, която е използвана, за да може един делегат да бъде сменен. Разбира се при смърт, при напускане на партията, при самостоятелен отказ, това е нормално да се случи. Говорим за случаи при които има причина или лично волеизявление от страна на самия делегат. Но в момента ми се струва, че става дума за насилствено подменени делегати, използвайки апаратни хватки сред местните организации по нареждане от „Позитано”, заяви той и добави, че е трябва да се изясни защо определен делегат е сменен.

„Дали поради някои от причините, които са записани в устава или просто този делегат е неудобен, очаква се той да не гласува и да не подкрепи ръководството на партията на Конгреса и трябва да го заменим с такъв, който ще вдига послушно ръка”.

„БСП пропусна да се заяви на терена на лявото през последните години и така това пространство се зае от т. нар. „партии на промяната“. ПП са продължение на този процес, за който и самият президент Радев способства, пък сега горчиво съжалява, видимо от неговите изявления. БСП от водеща партия, бореща се с модела ГЕРБ, някакси изпадна в безтегловност. Пришиват я ту към „Промяната“, ту към статуквото, използвайки различните гласувания и тематичните коалиции, особено в последния парламент.

За съжаление БСП загуби своя облик и сега виждам, че се правят нескончаеми опити да се върне този облик на социалната партия, на социалния вектор. За съжаление в тази обстановка, в която се намираме, не говоря само предизборно, а като световен процес, БСП трябва да осъзнае, че се променят самите елити - включително политическите субекти”, коментира членът на Националния съвет.  Паргов е на мнение, че трябва да има голямо ляво обединение с участието на БСП.

„Това, което някои побързаха да направят, за да се явят на предстоящите избори и ще са конкуренти на БСП, е непълно, в него липсват много елементи на лявото. Там останаха само три партии от шестте, които бяха в началото. Сега в обединението са само Движение 21, АБВ и „Ние идваме“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети