Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Камелия Нейкова: Партиите нямат никакъв код за машините

Политика

Камелия Нейкова: Партиите нямат никакъв код за машините

Камелия Нейкова: Партиите нямат никакъв код за машините - Tribune.bg
Снимка:

Партиите нямат никакъв код за машините, коментира пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че софтуерът за гласуване е заключен, генериран е системен хешкод и ще бъде впписан при въвеждане на първата машинна бюлетина за гласуване.

"Всички ключове, пароли, информационните активи, свързани с машинното гласуване, се съхраняват в ЦИК", категорична е Нейкова.

Председателят на ЦИК припомни и как ще гласуваме на 9 юни за народни представители и представители на Европейския парламент. Важното според нея е, че бюлетините са с различен цвят.

"На изборите трябва да се гласува със син хим"икал. Ако се сгреши при гласуване с хартиена бюлетина, може още веднъж да се поиска такава, уточни Нейкова.

Относно възможността за забавяне на изборните резултати, председателят на ЦИК подчерта, че има закон и той не може да бъде нарушен.

За да няма проблеми, СИК-овете трябва веднага да предадат на ЦИК всичката информация, която имат.

На 29 май ще стане ясно кои са заличените лица в избирателните списъци и до 1 юни може да се подаде заявление за промяна, ако има допусната грешка.

"На 9 юни е важно всички да гласуваме", заяви Нейкова и сподели, че този път в ЦИК са много спокойни, защото наистина всичко се случва доста по-рано.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, избори
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати