Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

Политика

Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април - Tribune.bg
Снимка:
Камелия Нейкова

Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони, заяви председателят на ЦИК

ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април. Това стана ясно от думите на председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушването й в Народното събрание за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Централната избирателна комисия (ЦИК) от приемането на промените в Изборния кодекс (ИК) е в процес на подготовка за произвеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори“, подчерта тя.

Нейкова посочи, че ЦИК е провела среща с Министерския съвет във връзка с организацията на видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след края на изборния ден във всички секции. 

„Предвидена е нова среща с премиера и „Информационно обслужване“ за техническата поддръжка. Непосредствено след обнародването на изборните промени ЦИК е провела среща и с представители на печатницата на Българската народна банка, на които са били предоставени всички сертификати за хартията за гласуване", заяви тя.

„Според нас и предвид становището на БНБ при евентуална дата за произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия. През месец април – 2 април, ЦИК ще получи необходимите количества, за да обезпечи изборния процес, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, заложени в закона“, обясни Камелия Нейкова пред депутатите.

Тя допълни, че законът определя печатницата на БНБ като доставчик на защитена хартия за гласуване, за отпечатване на бюлетини за машинно гласуване.

„Печатницата на БНБ предостави на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримента, който проведохме във вчерашния ден и мисля, че вече има съобщение за резултатите от този експеримент. Бих казала, че експериментът беше проведен успешно. Експериментът беше проведен от членовете на ЦИК. Трите вида хартия с различна защита и визия на гърба, тъй като такава е необходимо да има, както е имало досега, бяха поставени на три различни машини за гласуване, като на машините за гласуване беше инсталирана демо версия за избори на народни представители, използвахме тази от 2 октомври. И трите машини работиха през целия ден, така че да бъдем почти в реална среда с гласуване, като гласуването беше произвеждано в качеството на избиратели от членовете на ЦИК“, обясни още Камелия Нейкова.

Тя увери, че не е имало никакви технологични проблеми, а хартията според нея е с доста добро качество, тъй като не е създала никакъв проблем при използването й.

От думите на Нейкова стана още ясно, че печатницата на БНБ има грижата да осигури друг вид защита за хартията, която ще бъде използвана на изборите.

Най-ранната доставка на специализираната хартия от БНБ е в седмицата между 27 февруари и 5 март. За разролването на хартията трябват 50 дни. „Това обаче е свързано със заявените от нас 30 хил. ролки. Посочихме това число предвид изборите на 2 октомври. За предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество“, обясни Нейкова.

Тя посочи, че печатницата може да оставя ролки на части в зависимост от подготовката и транспортирането на машините. „Това започва последната седмица преди изборите. 15-20 хил. ролки биха обезпечили във всяка машина да има една ролка в нея и една резервна. Дължината на една ролка е около 80 метра“, разясни Нейкова

ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите, увери Нейкова.  

„Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони. Подготвили сме се с официално получена информация от Националния статистически институт (НСИ) след резултатите от последното преброяване. Предстои ни среща с останалите институции, голяма част от тях са насрочени до края на тази седмица“, добави председателят на ЦИК.

Народното събрание изслушва председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване. Това решиха депутатите в началото на днешното извънредно заседание на Народното събрание.

Точката беше включена като втора в дневния ред по предложение на председателстващия заседанието заместник-председател на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС).

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска изслушване на председателя на ЦИК. Атанасова посочи, че ЦИК е провела тестове с хартията за машинно гласуване и НС трябва да е запознато с резултатите от тях. Ако при подготовката на предстоящите избори има някакви проблеми, законодателят трябва да е наясно с тях, добави тя. 

Предложението беше подкрепено от 169 народни представители. Имаше само един глас против от групата на БСП.

В 14 часа ръководството на ЦИК ще обсъди готовността за произвеждане на предсрочни избори и с президента Румен Радев. След тези разговори държавният глава ще определи датата на вота.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети