Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За първи път у нас ще има машинно гласуване на местни избори

Политика

За първи път у нас ще има машинно гласуване на местни избори

За първи път у нас ще има машинно гласуване на местни избори - Tribune.bg
Снимка:

Около 1000 машини допълнително ще са необходими за парламентарния вот на 11 юли, изчислиха от ЦИК

За първи път у нас ще има машинно гласуване на частичните местни избори на 27 юни, сред тях е изборът за кмет на Благоевград, съобщи на брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„За мен тези избори ще са голямо предизвикателство. Машинното гласуване за първи път ще се проведе в толкова голям мащаб – в секции с повече от 300 избиратели гласуването ще е само машинно“, посочи председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя се ангажира Централната избирателна комисия ежеседмично ще организира брифинги, на които ще бъде предоставяна текуща информация за организацията, подготовката и произвеждането на изборите за народни представители за Народно събрание, насрочени за 11 юли.

ЦИК е започнала назначаването на Районните избирателни комисии /РИК/ за предстоящите избори, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя изчисли, че за предстоящите парламентарни избори на 11 юли ще са необходими допълнително 1000 машини.

„Ангажиментът на доставчика е за 1500 машини допълнително, което е напълно достатъчно“, смята Матева. По думите й не е ясна процедурата дали машините за парламентарния вот ще се доставят отново от Сиела Норма или ще се обяви нова обществена поръчка.

По повод цената на вече доставените 9600 машини Камелия Нейкова потвърди, че сумата от близо 43 млн. лв. не е разплатена към доставчика, защото не е настъпил падежа за това – между 30 и 60 ден от обявяването на изборните резултати на 4 април. Цветозар Томов внесе корекция в размера на плащането, като уточни, че то е в размер на 36 млн. лв., а останалото до 43 млн. лв. е ДДС, което ще се върне в хазната.  

„Секциите в чужбина са над 500, това е рекорден брой извън страната, тепърва предстои стартиране на процедурата по събиране на заявления, които избирателите могат да подават по електронен път на страницата на ЦИК или в консулските представителства до 15 юни“, посочи Цветозар Томов. Той очаква, че на предстоящите избори на 11 юли ще се осигури възможност на всички граждани извън страната да гласуват при нормални условия без опашки и без да пътуват стотици километри, за да гласуват.

„За извънредните избори на 11 юли са подадени документи от една политическа сила“, коментира Росица Матева. За частичните местни избори на 27 юни са регистрирани две партии за участие в изборите в Благоевград – Земеделски народен съюз и Републиканци за България.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, машини
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети