Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каназирева: Питейната вода в с. Брестовица е в норма след проблема с мангана

Политика

Каназирева: Питейната вода в с. Брестовица е в норма след проблема с мангана

Каназирева: Питейната вода в с. Брестовица е в норма след проблема с мангана - Tribune.bg
Снимка:

През новата седмица приключва работата по третия дублиращ кладенец

През 2020 година бяха рехабилитирани над 20 км. водопроводна мрежа във всяка една община в Пловдивска област. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ –СДС и областен управител Дани Каназирева.  „За мен беше много важно, че дадохме дългосрочното решение на сериозния проблем с мангана в питейната вода на с. Брестовица. Тази седмица, до 26 март, предстои завършването и на третия дублиращ кладенец. Първите два са вече готови, а лабораторните изследвания сочат, че съдържанието на водата е в норма. На финала е и процедурата по възлагане на подмяната на довеждащия водопровод и цялата вътрешна водопроводна мрежа в Брестовица, като до седмица предстои подписване на договора. С това изпълних поетите ангажименти към хората. Оттук нататък ВиК  дружеството е на ход, за  да следи за качественото изпълнение на строителния процес, съобщи Каназирева и посочи част от другите населени места, в които са решени ВиК проблеми.

По думите й през 2020 година е извършена цялостна рехабилитация на 2,5 км. довеждащ водопровод в село Войнягово, община Карлово и на 1 км. за град Сопот, където е имало проблем с недостиг на вода през летните месеци. През настоящата година ще се продължи и с рехабилитацията на още 1,5 км в града. Намерено е решение и за с. Тополово, община Асеновград, като във ВиК мрежата е включен нов водоем, който осигурява допълнително водно количество за сухите месеци. Наред с това са избрани и изпълнители за пълна рехабилитация на довеждащата ВиК инфраструктура с дължина над 40км. за общините Първомай, Хисаря, Карлово и Асеновград. Каназирева е категорична, че държавната  политика за изграждане на нови пречиствателни станции ще продължи и занапред, защото те имат важно значение както за благоустрояването на населените места като част от тяхната инфраструктура, така и за опазване на околната среда. Във всички населени места, не само в Пловдивска област, с население над 10 хиляди жители, вече има изградени такива. По този начин се отстранява над 70% от общия замърсителен товар в страната. „Голям проблем в нашата област имахме с пречиствателната станция в Първомай, но правителството в края на миналата година отпусна 300 хиляди лева за нейния ремонт, припомни в анализа си Каназирева. Тя допълни, че следващото предизвикателство ще е   изграждането на пречиствателни станции и в по малките населени места от 2000 до 10 000 еквивалент жители, което ще намали общия замърсителен товар над 90% в страната.

„В национален мащаб за периода 2014-2023 г. инвестициите във ВиК сектора са значително увеличени в изпълнение на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България. Поетапно се рехабилитира силно амортизираната ВиК мрежа в страната, която е с дължина над 90 000 км. Беше извършена рехабилитация и разширение на близо 2000 км водопреносна и близо 320 км канализационна мрежа. Само през бюджета на МРРБ за 4 години са вложени 181 904 019 лева във ВиК инфраструктура. 14 ВиК оператора работят по мащабни европроекти за изграждане и рехабилитация на стотици километри водопроводи и канализация. Ще се модернизират пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, помпени станции и други съоръжения. Това ще гарантира по-добра ВиК услуга за над 2 млн. българи, в това число и жители на област Пловдив, заключи  Каназирева.

Дарикова в БориноДарикова в Борино

9 милиона лева за 10 години са дадени за инфраструктура в община Борино, каза по време на посещение д-р Даниела Дариткова. В тях влизат улици, пътища, водопроводи за общинския център и селата, за благоустрояване на централните части в Борино, Ягодина и Буйново, за спортни и детски площадки в Борино, за пречиствателна станция. Миналата година за децата, чиито семейства не могат да си позволят компютри, правителството преведе на общината 4500 лева.

Кралев се срещна с жители на град БелославКралев се срещна с жители на град Белослав

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с жители на град Белослав и представители на футболен клуб „Белослав – 1918“, който е със 103-годишна история. По време на срещата Кралев подари спортни екипи, футболни топки, флагчета и мрежи за стадиона, на който тренира футболният отбор. След разговори с кмета на Белослав инж. Деян Иванов, Красен Кралев пое ангажимент да бъде направен основен ремонт на съблекалните на местния стадион „Димитър Ватев“.

Кметът на общината запозна Кралев със спортната инфраструктура в града и му показа напредъка по строежа на стрийт фитнес площадка и комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, които предстоят да бъдат завършени през април. Изграждането на новите спортни обекти са по проект към „Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.“ Деян Иванов и Кралев разгледаха терен, на който има възможност да бъде изградено тренировъчно футболно игрище към стадиона, което ще бъде предназначено за детско-юношеската школа. Община Белослав предстои да кандидатства с проект към Министерство на младежта и спорта.

Кралев се срещна с жители на град БелославКралев се срещна с жители на град Белослав

За община Лом пък са били дадени за последните 8 месеца допълнителни средства от държавния бюджет в размер на над 6,5 мил. лева. Това обясни по време на среща кметът д-р Георги Гаврилов. „С асфалтиране на пътя за Промишлена зона-Юг започва основният ремонт на 25 улици в град Лом. За 22 от тях средствата в размер на 2 782 594 лв. са осигурени от държавния бюджет с постановления на Министерския съвет“, заяви той.

Община ЛомОбщина Лом

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети