Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кандидат-кметовете на ПП, ДБ и „Спаси София“ – от русенец и пловдивчанин до скандални протестъри

Политика

Кандидат-кметовете на ПП, ДБ и „Спаси София“ – от русенец и пловдивчанин до скандални протестъри

Кандидат-кметовете на ПП, ДБ и Спаси София – от русенец и пловдивчанин до скандални протестъри - Tribune.bg

Днес софийската коалиция ПП, ДБ и „Спаси София“ обявиха имената на своите кандидат-кметове. От списъка, който Tribune първи публикува стана ясно, че трите партии са си разпределили почти по равно столичните райони.

Сред кандидатите има от явни критици на Кирил Петков и „Промяната“ до скандални протестъри, опитали да си присвоят хорското недоволство. Не по-малко скандално е, че партиите предлагат хора, които не само не са родени в София, но и почти не са живели в столицата, но пък имат амбицията да управляват.  

Ето и част от информацията за кандидат-кметовете:  

Ивайло Кукурин от ПП е кандидат-кмет за район Младост. За него се знае, че е бил част от кредиторите в КТБ, заедно с баща си с приети вземания. Кукурин е вложител със сумата от малко над 20 хиляди лева, а брат му Владимир Кукурин с влок от близо 600 лева.

Преди две седмици на Фейсбук страницата на „Младост София“ бе направен кратък сондаж със снимка на Кукурин, дали одобряват кандидатурата му за районен кмет. Голяма част от коментарите бяха негативни, а след това профила бе премахнат.  

Кандидат-кметът за район „СердикаМомчил Даскалов е известен ДБ активист и протестър. Често се изявява и като автор на критични статии срещу ДПС. Един от големите защитници на „София прайд“. Автор на антирекамата „Избираш Бойко-получаваш Костов“.  

На протестите против насилието над жени, Даскалов използва да покламира, че терминът „джендър идеология“ не съществува в научната литература. По думите му е измислен в Кремъл. Пуска и видео от протестът, който се организира в подкрепата на обезобразената Дебора и всички жени станали жертва на домашно насилие, към който пише „Бумерангът на живота винаги се връща. На хората им писна. И политиците-популисти ще го усетят“.   

Даскалов е и противник на това 24 май да бъде обявен за Национален празник. „Лично мнение - лош избор на предложение за нов национален празник на 24-ти май. Необмислен, неподкрепен с факти и история - Кирил и Методий не са българи и не са създали българската азбука - допринесли са всичко да се случи, но все пак...а и се празнува и в Русия. Пседвокомпромисен всриант с опасност да се забълбукаме в грешни послания за нови може и десетки години“, пише кандидат-кметът за „Сердика“ във Фейсбук. 

Еней Енчев от ПП пък е номиниран за кандидат-кмет на район „Студентски“. В редиците на „Промяната“ е известен като един от най-близките хора до бившата вицепремиерка Калина Константинова и Кирил Петков. В правителството на ПП беше назначен за съветник на Константинова.

Завършил е Американския колеж в София, бакалавър „Финанси“, като има участие като собственик и съдружник в цели 12 фирми.   

Константин Павлов от ДБ ще опита да спечели втори мандат за район „Лозенец“. През изминалите години името му се свърза с редица скандални решения, които дори стигат абсурдност поради неадекватност и некадърност. Именно такъв е случаят с Константин Павлов, който изглежда все по-безпомощен да направи нещо съществено за квартала си.

Преди няколко седмици съдът за пореден път потвърди валидността на Разрешението за строеж на „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строителните дейности. Неотменно правило е, че решенията на съда не се коментират, а изпълняват, което явно не важи за кмета, който взриви юридическата мисъл с прозрението: „Престъплението „Златен век“ продължава!“. В коментара си кметът дава оценки на ДНСК, на Главния архитект на Столична община, на инвеститорите в проекта „Златен век“ и за пореден път отправя юридически неиздържани искания, които няма как да се случат в една правова страна.  

Освен неадекватно поведение кметът за пореден път демонстрира крещяща безпомощност да реши истинските проблеми на „Лозенец“, което явно и на самите му избиратели започва да прави впечатление, тъй като в коментарите си те дават безпощадни оценки. 

Вместо това повече от година виждаме абсолютно бездействие, организационна безпомощност, професионална ограниченост поради неразбиране и подчиненост на политически интереси.

Въздухът в „слънчевия“ „Лозенец“ продължава да е един от най-мръсните в София, проблемът с обществените паркинги изобщо не се обсъжда, а камо ли да се реши, а липсата на тротоари и организация на движението в квартала е на път да изчерпи търпението не само на майките с колички, но и на всички граждани в кварталите на района.

Преди дни общинските съветници не одобриха обявяването на конкурс за отдаване на общински имот почти без пари, внесен от кмета на „Лозенец“ Константин Павлов. Става дума за клуб и ресторант, намиращи се на кръстовището на бул. „Черни връх“, ул. „Свети Наум” и бул. „Арсеналски“ в елитния столичен район.

Предложението на Павлов буквално взриви общинарите с наглостта, с която бе прегазен обществения интерес. Наемът за лятната градина към ресторанта, която е с площ от 180 кв.м., бе определен от Павлов в размер на 1.53 евро за кв. метър - драстично занижен, който по никакъв начин не отговаря на пазарните цени, но пък навява на мисълта, че зад това предложение вероятно стоят корпоративни интереси. Скандалната оферта, която би ощетила интереса на данъкоплатците, е напълно недопустима за стратегическата столична локация и е доказателство за наистина некомпетентното управление на кмета на „Лозенец“ Константин Павлов.

В предизборните си обещания Константин Павлов чертаеше на съгражданите си с размаха на популист нов облик на кварталите в района, подобряване качеството на живот и въобще – влизане в 21 век. Равносметката днес е - разбити тротоари, нерегламентирано паркиране, което е изнервило живущите до краен предел, боклуци, висящи кабели и мръсен въздух. Жителите в района са принудени да се спасяват сами както намерят за добре, а за да си осигурят поне малко чист въздух инсталират системи за пречистване на въздуха в домовете си. 

Георги Илиев също ще се бори за втори мандат като районен кмет на „Слатина“. През годините той е сочен за един от най-големите дарители на ДБ, а в последствие и на коалицията им с ПП. По време на мандата си не успя да блесне с някои големи постижения, които обещаваше преди години.  

Кандидат-кметът за район „Витоша“ е Зарко Клинков от „Спаси София“  По професия е архитект, като има и фирма за консултантски ипроектантски дейности. Във фирмата „Мирай Проджект Солюшънс“ е съдружник с Васил Тунев, а на същото седалище има и втора фирма, със същата дейност „Кюстендилски жилища“, като там съдружни му е Калин Клинков.  

Георги Кузмов е човекът, който ще се бори от името на ПП за район „Оборище“. Преди 25 години беше шеф в БНТ, а след това особено близък до Красимир Гергов. Именно Кузмов отговаряше и за медийния фестивал в Албена. Има участие в няколко фирми заминаващи се с реклама и регистрирани в район „Оборище“, както и фирма за организиране на фестивали и концерти.

„Аз съм Ясен и съм горд русенец“, заявява Ясен Русев, кандидат-кмет на ПП за район „Искър“. От думите му по време на „лекция“ за успеха и неуспеха, именно Русе е градът, който е го е възпитал и направил успешен, но днес той вече иска да управлява един от столичните райони.

Русев има обща фирма „З Ен З“ заедно с депутата от ПП Искрен Митев, като фирмата се занимава с производството на „магическа боя“. Друга фирма „Бийч Хъб“, която се занимава с организиране на фирмени мероприятия, Русев е съдружнис със Свилен Еленков. И  двете фирми са със седалище в р-н „Искър“.

Кандидат-кметът за район „ИлинденЕмил Браченсвски от „Спаси София“ също не е родом от София. Плевенчанинът е живял в Германия, а пребиваването му в столицата е като студент в МУ.  

Кристиян Христов е един от най-изявените членове на „Спаси София“. Той е и кандидатурата им за районен кмет на „Подуяне“, като лидер на екипа в района, както и на този по „Траспорт“ към СС. Често е до Борис Бонев на различни мероприятия и шатри. Самият Христов не живее в район „Подуяне“ където се кандидатира.  

Кандидат-кметът за район „Люлин“ от ПП Георги Тодоров вече успя да се прочуе с опита да яхнат недоволството на хората при тежката катастрофа с двама загинали младежи на бул. Сливница. Георгиев се самообяви за организатор на протеста в памет на Явор и Ани, но пропусна да каже, че е представител на ПП и дори се кандидатира за кмет.

От фейсбук страницата му става ясно, че не обича да плаща когато се вози в градския транспорт и често влиза в конфликти с контролните органи, които му пишат актове, а той пък ги обжалва.   

Румен Димитров е кандидат-кметът на ДБ за район „Надежда“. Бил е част от ДСБ, като на последните избори прави опит да стане общнски съветник от квотата на ВМРО заради близките му отношения с Веселин Теофилов. Заедно с него Димитров е бил съдружник в два басейна, този в Люлин и в Аквабанкя. Преди две години се отказва от втория, а миналата година и от Люлин бийч.  

През 2019, когато се бореше за общинар от ВМРО не прекрати членството си в ДСБ. Димитров държи най-голямата фейсбук група на „Люлин“ като често трие публикаци не само на опонентите си, но и на свои партийци.  

По информация на Tribune, Димитров е искал да се кандидатира за кмет на „Люлин“, но получил категоричен отказ и му предложили район „Надежда“.  

Кандидат-кметицата на „Спаси София“ за район „ПанчаревоМилена Алексиева е един от най-големите критици на „Промятата“ и Кирил Петков. От постовете й във Фейсбук става ясно, че никак не харесва ПП и дори е доволна, че преди време не успяха да се регистрират от първия път.

Не по-малко скандална е кандидат-кметицата на ПП за район „КремиковциЛилия Донкова. През 2021 година бе обвинена за връзки с Русия. Донкова е и любител на кръчмите и забавленията. Биографията й в политиката също не е от вчера, като стартира кариерата си от СДС.

На предходните местни избори бе подкрепена от ГЕРБ-СДС и ВМРО. Донкова не веднъж е била критикувана за бездействието си по време на своето управление, като жителите на кв. „Ботунец“ сами запълваха дупките по улиците си. Единственото, което каза тогава Донкова е, че срамува от ситуацията, но ма неща които не зависят от нея.   

Владислав Владимиров от ДБ прави пореден опит да оглави кметството в Нови Искър. На предходните местни избори той успя да вземе едва 39% от гласовете на жителите в района. Тогава Владимиров бе издигнат от ДБГ, които пък през последните години станаха основен поддръжник на Мая Манолова.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети