Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кандидат от ПП/ДБ: критикува „таймингът“ на ГЕРБ: Беше малко неприятен - в неделя в 21 часа да хвърлят димки...

Политика

Кандидат от ПП/ДБ: критикува „таймингът“ на ГЕРБ: Беше малко неприятен - в неделя в 21 часа да хвърлят димки...

Кандидат от ПП/ДБ: критикува таймингът на ГЕРБ: Беше малко неприятен - в неделя в 21 часа да хвърлят димки... - Tribune.bg

„Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.

„Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира целия процес. Много е нереалистично да смятаме, че Борисов няма роля в целия процес“, продължи коментара си Соколов. И добави:

„Взимането на мандата без появата на партийния лидер на ГЕРБ го поставя в ситуацията, в която той е в преговорите, но и не е в преговорите. Когато нещо се обърка, той казва "Не нося отговорност, аз не участвам, ето ги моите дами - те водят преговорите". Но когато има нещо за искане или за извиване на ръце, мисля, че на всички е ясно, че Борисов стои зад това. Няма как да му се потърси отговорност, когато той не е на масата на преговорите и при връчването на мандата. По някакъв начин създава една изкуствена дистанция между себе си и преговорите, която не е реална“.

Политологът подчерта, че пресконференциите в неделя вечер в някаква степен са били неразбираеми. Според него това е било извиване на ръце от страна на ГЕРБ. Но това, по думите му, не е нещо, което не се очаква от тях или нещо изненадващо по време на преговорите:

„Таймингът беше малко неприятен - в неделя вечер в 21 часа да се хвърлят такива димки може би не е най-разумното, но така се извиват ръце. /.../ Ако продължава да е такъв тонът - на изнудване, на искане на повече и повече, за да се консумира една власт, не виждам защо да не се отиде в краен случай на избори, макар да не е най-доброто за държавата“.

С тази пресконференция в неделя вечер от ГЕРБ казаха, че искат по-голямо парче от пая, коментира Соколов. Той определи това като символична промяна от досегашната преговорна рамка:

„Те искат по-активна и по-голяма роля в следващото управление. Когато го направиш в 12 без 5, не боравиш с добросъвестни практики“.

Емил Соколов смята, че се върви към подписването на някакво споразумение. Има ресори, които ПП-ДБ не искат да отидат в ръцете на ГЕРБ, отбеляза той. Според него ПП-ДБ не трябва да се съгласява със смяната на Тодор Тагарев като министър на отбраната. Той отбеляза и смяната в Министерството на енергетиката.

„Ако се направят такива кадрови промени, в един момент такъв тип компромиси могат да се пренесат в регулаторите, в съдебната реформа, в службите, а това са големите цели на това следващо управление, което за да може да ги реализира за 9 месеца, няма право на отлагания, протакания и грешки. Компромиси със съдебна реформа, регулатори и служби не може да има“, предупреди политологът, като посочи мнението си, че изтеклият списък не е финален. Според него колкото по-бързо се разберат двете страни, толкова по-добре.

По думите му последната социология показва стабилизиране на ПП-ДБ. Но ако се допуснат по-големи компромиси, това може да доведе до спад, изказа мнението си той. По-добре избори 2 в 1 отколкото да се правят компромиси, които трудно могат да се обяснят на хората, категоричен е Соколов.

И при Пеевски няма изненада - прояви се като спасител, ментор, кръстник, изтъкна политологът, като призна, че за някои регулатори вероятно ще им трябва подкрепата на ДПС. Според него обаче е по-добре да не се прави нищо по тези регулатори, за които са нужни 2/3 подкрепа, отколкото да се работи с Делян Пеевски:

„Не виждам никаква причина да се търси някакъв общ език с него след последните 9 месеца. Достатъчен е Борисов с неговите холивудски среднощни прояви. Не виждам защо и на Пеевски трябва да му се дава трибуна“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети