Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кандидат-президент с жалби до ЦИК и Комисията по дискриминация

Политика

Кандидат-президент с жалби до ЦИК и Комисията по дискриминация

Кандидат-президент с жалби до ЦИК и Комисията по дискриминация - Tribune.bg

Мария Колева, председател на ПП ПРАВОТО пусна жалби до Централната избирателна комисия и ЦИК и Комисията по дискриминация. Поводът – нарушаване на правата на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, участващи в изборите на 14 ноември 2021 г. при извършване на социологическите проучвания и тяхното огласяване в БНТ, БТВ и Нова ТВ.

„Уважаеми дами и господа, кандидат съм за президент на Република България и кандидат за народен представител от МИР 23 и МИР 25-София. Издигната съм от ПП ПРАВОТО. Председател съм на партията. В изборите кандидатите от ПП ПРАВОТО се третират по-неблагоприятно, отколкото се третират другите кандидати, участващи в управлението на държавата и в предишното НАРОДНО СЪБРАНИЕ. При извършване на социологическите проучвания и тяхното огласяване, социологическите дружества : „Тренд” ООД, „Меркет Линкс” ООД и „Галъп Интренешънъл Болкан” АД са нарушили правата на кандидатите. Преди изборите, а сега и по време на кампанията, се правят ВНУШЕНИЯ относно резултатите в проценти на кандидатпрезидентските двойки и процента за влизане на партиите в Народното събрание“, посочват от партията.

Според председателката при правене на проучвания социолозите изброяват само определени партии, коалиции и инициативни комитети. Всички останали са просто  ДРУГИ”, като по този начин са нарушени правата им.

„Горното е нарушение на чл.6, ал.2 от Конституцията на Република България, Чл.4, ал.1 и ал.2, както и чл.6 от Закона за защита от дискриминация, а именно: дискриминация по политическа принадлежност, лично и обществено положение, тъй като са направени политически внушения относно резултатите в полза на обявените кандидат президентски двойки и кандидати за народни представители във вреда на кандидатите на ПП ПРАВОТО. В случая новите партии и кандидатите, които за първи път ще участват в изборите, би трябвало да са равни пред закона и равнопоставени в участието си в медиите и при социологическите изследвания. Посочвайки само определени кандидати и кандидат президентска двойка, социологическите дружества са нарушили най-върховния закон - Конституцията, а именно чл.6,ал.2, като се ограничават правата на кандидатите от другите партии, участници в изборите на 14 ноември 2021г. Съгласно Конституцията „ Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на ..., убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”. Нарушен е и чл.189, ал. от ИК, съгласно който (3) Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на правила, приети от Централната избирателна комисия. Партиите и коалициите, които са регистрирали кандидати във всички изборни райони при избори за народни представители, имат право на равно участие“, посочва Мария Колева в жалбата.

„В случая горните дружества отказвайки да ни включат в СПИСЪКА при проучването като участници в изборите, а именно участие за представяне на кандидатите ни за президент и народни представители, са осъществили един акт на дискриминация, нарушени са човешките права на кандидат президентската двойка адв. Мария Колева и акад. Ганчо Попов, както и участието ни като кандидати за народни представители. Във връзка изложеното по-горе, молим да се приеме решение от ЦИК, като се санкционират и задължат одобрените социологически дружества при социологическите си проучвания да посочат всички партии, коалиции, инициативни комитети, както и кандидатите за президент и вицепрезидент участващи в изборите на 14 ноември 2021 г.“, завършва жалбата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети