Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кандидатът на ПП за БНБ: Написал дипломна през 2005, вътре цитати от 2008 и 2012 г.

Политика

Кандидатът на ПП за БНБ: Написал дипломна през 2005, вътре цитати от 2008 и 2012 г.

Кандидатът на ПП за БНБ: Написал дипломна през 2005, вътре цитати от 2008 и 2012 г. - Tribune.bg
Снимка:

Дипломата на Андрей Гюров е призната тази сутрин, уж лично внесъл искане вчера следобед, докато го изслушваха в НС

Пълна каша с докторската диплома на кандидата на „Продължаваме промяната“ за гуверньор на БНБ. Тежки несъответствия бяха хванати от парламентарната група на ГЕРБ.

Андрей Гюров, според собствената му биография, е дипломиран през 2005 г. във Виенския университет. Диплома от чужбина обаче трябва да бъде призната в Националния център за информация и документация (НАЦИД). Това е процедура, която обичайно отнема между няколко седмици и няколко месеца. Досега финансистът не е направил това.

Вчера следобед обаче той лично входирал искането и няколко часа по-късно, то вече е одобрено. По това време обаче той беше в Народното събрание, където депутатите изслушваха концепцията му за управление на БНБ. Съмнително е и как за една вечер е направена нужната проверка на документите.

Регистърът на НАЦИДРегистърът на НАЦИД

От ГЕРБ показаха и самата дипломна работа на Гюров, която е публично достъпна. Тревожен в нея е фактът, че е защитена през 2005 г., а вътре още в първите ѝ страници се цитират данни и трудове от 2007, 2008 и 2012 г.

Дипломната работа на Андрей ГюровДипломната работа на Андрей Гюров

Дипломната работа на Андрей ГюровДипломната работа на Андрей Гюров

Дипломната работа на Андрей ГюровДипломната работа на Андрей Гюров

„Ако този научен труд е автентичен, то имаме най-добрият кандидат за БНБ. Става да оглави и Европейската централна банка. На такъв труд би завидял и Нострадамус“, заяви Красимир Вълчев.

Малко по-късно Андрей Гюров излезе пред медиите, за да даде пояснения за тежките разминавания. Той не отговори как е успял за часове да влезе в регистъра, въпреки че другите кандидати чакат за това с месеци.

Виновни за по-късните дати в дипломата се оказаха Американския университет в България, които през 2019 г. подали към МОН не дипломата, която е защитил, а по-нов файл, по който си дописвал в следващите години.

Гюров заяви, че има желание да покаже на журналистите и оригинала на работата си, но Виенския университет няма електронен архив преди 2008 г. Той очевидно също не пази такъв. Обеща обаче да се сдобие с оригинал и да го предостави допълнително.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети