Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Карадайъ към Радев: ДПС трябва да е във властта, за да влезем в еврозоната и Шенген

Политика

Карадайъ към Радев: ДПС трябва да е във властта, за да влезем в еврозоната и Шенген

Карадайъ към Радев: ДПС трябва да е във властта, за да влезем в еврозоната и Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Имаше едно мото по време на предизборната кампания „Има как“ от хора, които показаха, че не знаят как, изтъкна лидерът на ДПС

Президентът Румен Радев проведе консултации с ДПС. Поканата идва навръх най-големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

За срещата дойдоха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на Движението Йордан Цонев.

В началото на консултациите двамата подариха баклава на държавния глава по случай празника.

БГНЕСБГНЕС

„На предишни консултации бяхте донесли таблица с процентното съотношение между различните парламентарни партии и предрекохте, че ще постигнем отново същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за нов поглед върху политическия процес в страната и търсене на различни подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в предизборната си кампания необходимостта да се търси диалог, разум и компромис. Според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в българския парламент. Като партия с голям и богат парламентарен опит, бих искал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-ото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство, много важен въпрос. Имаме две много важни задачи – съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа възможно най-рано и законодателната дейност – приемането на важни закони, от които зависи бъдещето на страната“, каза президентът Радев в началото на срещата.

„Много ще се радвам, ако по най-бързия начин се състави правителство. Но има риск и от несъставяне на правителство и ако вървим по стандартната процедура, има риск това да доведе до неуспех със законодателната дейност и това ще доведе до рискове за пълноценната ни европейска интеграция и развитие. Всичко това се наслагва като сложна система от задачи, които трябва да реши този парламент. Казахте, че сте опозиция – какви са условията да преминете от опозиция към конструктивен фактор в този процес при положение, че споделяте важни приоритети“, попита Румен Радев и изтъкна, че редица важни закони чакат да бъдат приети и не търпят отлагане.

„ДПС винаги е бил активен участник в приемането на Закона за държавния бюджет. И моят въпрос е как го виждате във времето, защото май месец е изпълнен с празници и почивни дни. Трябва да бъдем реалисти – бюджет ще бъде внесен от служебното правителство. Как го виждате във времето този процес и вашето виждане за условията този бюджет да е в рамките на 3% дефицит“, попита още Радев.

БГНЕСБГНЕС

„Днес за нас е празник, празникът на покаянието и празникът на опрощението за мюсюлманите. Месец Рамазан е месецът на състраданието и милосърдието. Съвсем естествено за финал е Байрамът. Искам да поздравя всички мюсюлмани“, започна Мустафа Карадайъ.

„Това, което казахте за предишните избори, че ние коментирахме, е, че българският народ е мъдър и след 12 годишното еднолично управление в България създава една и съща структура на Народното събрание, независимо кой е първи или втори, и не овластява никого самостоятелно да има мнозинство. Още тогава казахме, че най-вероятно ще имаме поредните ненужни предсрочни избори, които ще създадат сходна структура на Народното събрание, което вече е факт“, продължи лидерът на ДПС.

Оттук нататък идва на преден план за какво сме в това НС, защото хората имат много проблеми. Обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото – високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент, че ако участваме в мнозинството в НС, ще се опитаме да направим така, че дневният ред на обществото да бъде и дневен ред на политиците, Народното събрание и евентуален редовен кабинет“, увери Карадайъ.

„Трябва по-правилно да си определим ролята на политици в структурата на обществото, защото в момента сме свидетели на това, че въпреки че отидохме пет пъти на избори, все още не сме си научили уроците. Имаме пропуснати около 20 дни след изборите. Вместо да се занимаваме как и по какъв начин да се структурира мнозинство в Народното събрание, което да излъчи редовен кабинет, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма и определиха едни законопроекти, които да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия“, изтъкна Карадайъ.

Той изрази мнение, че политиците „трудно надскачат личното и партийното его“.

„Призоваваме още от 2016 година за нормалност в политиката. Основата на възстановяването на нормалността е диалогът. Това върви и с отговорността пред българските граждани  и обществото“, подчерта той.

„Законодателната програмата, за която говорим днес и е в пряка връзка с европейската ни интеграция и развитие, самите ние сме заложили една огромна част от тези закони като наши собствени задачи, но за съдържанието и изхода от тези закони, никой отникъде нищо не ни налага. Когато говорим за самите реформи, различните субекти на политическия терен разбират различни неща“, посочи председателят на ДПС.

„Г-н президент, 3% дефицит според нас е постижим, но зависи в какъв срок трябва да го постигнем и на каква цена“, подчерта Карадайъ.

„През 2001 г., след приватизацията, икономиката беше в разруха. В такава ситуация ДПС дойде на власт. Дългът беше над 17,5 млрд. През 2009 г., когато излязохме от властта, той беше 1,5 млрд. В края на 2020 г. стана 20 млрд. лева, което означава, че средно по 2 млрд. дълг сме трупали в периода на еднолично управление. Днес дългът вече е над 40 млрд. лева. Луксът да си правим пет пъти избори и да приемаме популистки бюджети води до това“, категоричен бе лидерът на ДПС.

„За ДПС е чест, че беше във властта, когато България влезе в ЕС, явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната“, изтъкна Карадайъ.

Той обърна внимание на лозунга на ПП-ДБ по нреме на предизборната кампания - „Има как“, като отправи критика, че тези хора са показали, че „не знаят как“. Според него има и хора, които са говорили за стабилност, но тяхната "стабилност" е била 2 млрд. нов дълг на година.

„60 млрд. лв. стоят в Брюксел и чакат да си напишем домашното по ПВУ. Ние все още нямаме категорични позиции по определени теми, както и по ПВУ. България много спешно трябва да си напише домашното ясно, категорично, достойно и в много кратки срокове да се възползваме от средствата на ЕС, предвидени за страната ни, и много ефективно да ги насочваме към инвестиции в България. Затова трябват подготвени хора, които могат и знаят как това да се случи. Защото имаше едно мото по време на предизборната кампания „Има как“ от хора, които показаха, че не знаят как, а тук пред Вас стоят хора, които са доказали, че могат“, категоричен бе Карадайъ.

Радев припомни, че служебното правителство е успяло да вкара Плана за възстановяване и устойчивост и миналата година България е получила и първия транш от 2,1 млрд. евро, които обаче са отишли за социални плащания. „Проблемът е, че за да може оперативните програми да влязат в сила, трябва да се вземат дългосрочни управленски решения, за които да се носи политическа отговорност. Чакаме още два транша тази година по 700 млн. евро. В момента това е голямото предизвикателство, защото служебното правителство е в сериозни разговори с Брюксел да изпълни решенията на предишния парламент по какви пътища да се търси договаряне на политики“, отбеляза президентът и изрази надежда, че ДПС ще има роля в съставянето на редовен кабинет.

„Обърнахте внимание, че в момента се оформя едно мнозинство от първите две сили. Затова ние от наша страна казахме, че засега не сме част от това мнозинство, не заради друго, а заради липсата на диалог. Тези разговори, този подход по един или друг начин нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме участвали в тези разговори, не сме част от оформящото се мнозинство, засега да сме опозиция на това мнозинство“, каза в заключение Карадайъ.

По-късно в днешния ден Радев ще посрещне на „Дондуков“ 2 и БСП и „Има такъв народ“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети