Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Карадайъ: Срамно е, че ПП и ДБ избягаха от залата, сега изпадат в странни състояния

Политика

Карадайъ: Срамно е, че ПП и ДБ избягаха от залата, сега изпадат в странни състояния

Карадайъ: Срамно е, че ПП и ДБ избягаха от залата, сега изпадат в странни състояния - Tribune.bg
БГНЕС

„Г-н председател, срамно е за ПП и ДБ, които избягаха от тази зала вместо да подкрепят машинното броене, както се прави в САЩ, във Великобритания, в Норвегия, а сега в момента изпадат в някакви странни състояния тук от тази трибуна, обвинявайки свои политически опоненти за някакви си фалшификации и машинации, които ние тук от няколко дни ги доказваме с конкретни факти и примери. Напомнете им, че те лъжат, като излизат от тази трибуна и със своята лъжа се опитват да прикрият срама си, защото избягаха от тази зала. Вместо да гласуват и да подкрепят възможното решение в този Изборен кодекс“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента в отговор на ПП и ДБ, които отново се разяриха в поредното заседание, на което се гледат промените в „Изборния кодекс“.

Повод този път стана решението на парламента, че машините вече стават „специални кутии за машинно гласуване“, бюлетините от тях ще се броят на ръка, а към протоколите на секционните комисии вече няма да се прилагат протоколи с данните от устройствата, защото такива няма да има.

„За съжаление това беше последната възможност да се види данните от машините да бъдат прикачени към изборните книжа, така че секционната комисия да има дори възможността да види, ако е направила грешка. Това просто ме изумява как е възможно да имаме данните, да са в машините и да не искаме да отпечатиме просто един протокол, да бъде част от изборните книжа с надеждата да предотвратим грешките независимо дали са умишлени или не. Колеги, това показва един мотив, който, за съжаление, от нашата група ние не го разбираме. Мотивация, която да прикрива информацията от машините напълно, да създава възможност за прекалено много грешки, за злоупотреби, и реално стойността на машините в така приетия Изборен кодекс почти няма никакъв смисъл. Съжалявам, че всички ние бяхме част от този момент, когато Изборният кодекс просто стана една хартиена процедура, където машините даже не могат да отпечатат протоколите, които можеха да дадат поне малка гаранция, че изборът ще бъде честен. Наистина е разочароващо“, изрази разочарованието си Кирил Петков.

Колегата му Настимир Ананиев в същия дух настоя, че ГЕРБ, БСП и ДПС целят манипулация на гласа на хората. „Не се цели връщането на хартиената бюлетина, а убиването на машинните протоколи“, скочи той. С премахването им се затвърждава, че се подготвят манипулации при преброяването, което ще е на ръка от хора, които ще са уморени след 12-часов работен ден“, предупреди депутатът от ПП. Изключително възмутена бе и Надежда Йорданова от „Демократична България“, която се присъедини към реториката на Петков и Ананиев, и определи случващото се като „срам“.

„Хартиената коалиция излъга хората. Истинската цел на прекрояването на Изборния кодекс е била пълното ликвидиране на машинното гласуване и да няма контрол на човешката грешка при преброяването“, допълни бившият правосъден министър. „Запазихте флашките, но след като хората в комисиите няма да ги виждат -какъв е смисълът за това. С лъжи и неизпълнени обещания не се прави законодателство“, каза още тя.

Михал Камбарев от ПП поиска думата по процедура срещу начина на водене, но показа от телефона си клип от Рудозем. „На него човек на ДПС държи списък, в който отбелязва кой е гласувал“, каза депутатът от ПП. Това ядоса не само водещият заседанието Кристиан Вигенин, който му направи забележка, че не може да говори каквото си иска по процедурите, но и ДПС. Връщайки се към мястото си, Камбарев бе пресрещнат от депутати от движението, които се опитаха да му вземат телефона, но Йордан Цонев ги разтърва.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети