Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Голямата опасност от конфликта Турция-Сирия са джихадистите, които кюрдите държат в свои лагери

Политика

Каракачанов: Голямата опасност от конфликта Турция-Сирия са джихадистите, които кюрдите държат в свои лагери

Снимка:

Докато се намери едно общоевропейско решение, може да бъде късно, за това по-добре ние да имаме силна защита на границите

Изводът относно ситуацията в Турция е, че България не трябва да бъде „ястреб“ по отношение на турската политика. Не можем да одобрим политиката на влизане в територията на суверенна държава, каквато е Сирия, съобщи в предаването „Денят на живо“ по Канал 3 вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За съжаление и този път големите сили мислят на първо място за своите интереси и след това всичко останало, само че ние плащаме сметката. За това България би трябвало да разчита не толкова някой друг да ни свърши работата, колкото да вземем всички необходими мерки, ако подобна игра се развие. Ако към нашата граница тръгнат големи маси хора, ние трябва да сме готови да ги спрем и да не ги допускаме до територията на България. Има достатъчно средства, чрез които можем да ги възпрем, и това не са бойни куршуми или снаряди, категоричен е той.

Първо, да си представим 100 хил. души на КПП, няма как да стане. Второ, границата между България и Турция е защитена с оградно съоръжение. На него всички допълнителни инсталации, които се правеха, са довършени - сензори, видеонаблюдение, камери за нощно виждане.

Наблюдаваме ситуацията на турска територия. В момента, в който се забележат големи маси да се групират на турска територия, още далеч преди нашата граница, ние ще го знаем, подчерта вицепремиерът.

Основната тежест за охрана на границата пада на полицията, основно на Гранична полиция, но и армията ще бъде на разположение. Ние ще сме готови да реагираме твърдо, защото няма кой да ни помогне. Докато се намери едно общоевропейско решение, може да бъде късно, за това по-добре да си направим една силна защита на границите, допълни Каракачанов.

Основното притеснение  е не толкова, че ще тръгнат кюрдските войски, защото те няма как да минат през кордона на турската армия, да стигнат до Турция и от там да тръгнат към България. Да, има 3 млн. сирийски бежанци, но аз смятам, че Ердоган ги използва като плашило, за да печели европейска подкрепа или най-малкото европейски неутралитет и да печели финансови средства.

Той казва открито, че е похарчил 32 милиарда, за да издържа нелегалните емигранти на своята територия, а е получил само 6 млрд. Това си е заявка „дайте ми разликата от 26 млрд.“. Американската политика е малко рязка спрямо него, включително със заплахите на Доналд Тръмп, че ще унищожи турската икономика, обясни той.

Има две големи опасности, една са тези над 150-200 хил. джихадисти и техните семейства, които кюрдите държат в свои лагери и ги охраняват. Едната опасност е тези хора да се изплъзнат от контрола, една част от тях да се смесят с имигрантите и да дойдат в Европа. Другата опасност е тези хора, като се видят на свобода, да се придвижват към онези райони, които се контролират от т.н. сирийска опозиция и самите те да започнат бойни действия срещу сирийската държава срещу която са воювали.  Това означава, че конфликтът може да се възроди от начало.

Наблюдаваме процеси, при които напрежението между Турция и Сирия нараства, не дай Боже да прерасне във въоръжен конфликт. Ако Турция се опита да премине обявената от нея 30 км зона и се опита да овладее други региони, това може да срещне съпротивата на сирийската армия.

Оттук е въпрос как ще реагират САЩ, но е ясно как ще реагират руснаците. Така че може да стане наистина „мътна и кървава“, както се казва. ЕС е доста по-мек от САЩ, не желае да загуби Турция като партньор, от друга страна се страхува, че Ердоган може да пусне нелегални мигранти. От трета страна европейците продължават да се изкушават от идеята, че Турция е голям пазар, каза още той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още