Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Мисията с българските военни в Ирак ще бъде временно преместена

Политика

Каракачанов: Мисията с българските военни в Ирак ще бъде временно преместена

Каракачанов: Мисията с българските военни в Ирак ще бъде временно преместена - Tribune.bg
Снимка:

Ежедневно имаме контакт с двамата български офицери, няма опасност за тяхната сигурност, каза министърът на отбраната

В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни. Има решение цялата мисия на НАТО да бъде преместена в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната. Това каза пред БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който коментира напрежението в региона след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

В мисията участват около 430 души, от които малко повече от половината са военни, а останалите – цивилни. Каракачанов посочи и че е логично евакуацията на мисията да бъде в Кувейт.

Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност, допълни Каракачанов.

Според него ответни действия срещу Америка единствено биха ескалирали конфликта.

„Големият проблем в региона е „Ислямска държава“. Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението“, на мнение е Каракачанов.

„Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток“, каза още вицепремиерът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати