Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Не мисля, че Симеонов е планирал предварително коалицията с Марешки

Политика

Каракачанов: Не мисля, че Симеонов е планирал предварително коалицията с Марешки

Снимка:

„Не мога да кажа, доколкото го познавам (Валери Симеонов), не е човек, който предварително го е гласил. В края на краищата това е тяхно решение и аз им пожелавам успех. Все пак сме били партньори (с НФСБ), въпреки някои разминавания и сблъсъци по места“, заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред bTV.

Повод за неговия коментар беше обявената по-рано през деня предизборна коалиция между НФСБ и партия „Воля“. Решението за формирането на новото обединение беше взета след разпада на коалицията „Обединени патриоти“. ВМРО обяви, че ще се яви самостоятелно на изборите.

„Глас народен, глас Божи“ – с тази поговорка Красимир Каракачанов обясни решението на партията му да се яви самостоятелно на изборите. По неговите думи 85% от местните структури на ВМРО са поискали това.

Решението е било съобщено на коалиционния партньор НФСБ веднага след като е било взето и Валери Симеонов вероятно е бил изненадан, но „не е имало драма, благодарихме си за съвместната работа“, каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО припомни, че партията му се е явила самостоятелно и на вота за Европарламент, и на местните избори, като е показала добри резултати, което е повдигнало самочувствието на членовете ѝ и те са поискали да продължи „самостоятелното изграждане“.

Каракачанов не очаква да има проблеми с бившия си коалиционен партньор Валери Симеонов, а що се отнася до лидера на „Воля“, който много пъти го е критикувал за дейността му в министерството на отбраната, той заяви, че „Марешки може да твърди каквото си иска, а какво съм направил като министър е видно“.

„Искам да имаме силна и способна армия, защото България може и в историята си е разчитала преди всичко на своите въоръжени сили. Армията, училището и семейството са основите на държавността. Армията сега е по-силна от преди 4-5 години. Когато станах министър през 2017 г. за едно място в армията кандидатстваше по-малко от 1 човек, а сега за едно място кандидатстват около 4 човека. Армията има най-висок рейтинг като институция у нас. Така е по целия свят", заяви Каракачанов.

Военният министър заяви, че по негово време са сключени най-малко сделки за имоти на министерството на отбраната и това е такава собственост, която е ненужна. Не се продават парцели в Пловдив, София и Варна, те ще бъдат предназначени за жилища на военните. Не е имало определен човек, на когото да се продават имотите, всичко е било публично, с процедури и участието на по10-12 купувачи.

За "Македонския въпрос"

84% от българите подкрепят позицията на ВМРО за Северна Македония, която е и държавна позиция, че България не трябва да прави компромис със своята национална идентичност и със своята история.
„Ако аз си мисля, че съм мексиканец или американец, това прави ли ме мексиканец или американец? В международното право няма аргумент "Аз си мисля", каквито аргументи изтъкват македонците. Преди това си мислеха, че наследници на Филип и Александър Велики, само че гърците им казаха, че не са и те се съгласиха. Не може да си мислиш, че Самуил е македонски цар, който е завладял България, както пише в техните учебници. Те казват: "Ние си мислим, че Гоце Делчев е македонец". Мислете си каквото си искате, но за да разберете истината, отворете писмата му, отворете дори докладите на турските власти, в които пише, че е убит най-големият български комитаджия. Те казват: "Вие не може да ме убедите, че Гоце Делчев не е македонец". Добре, но ние не водим разговори между дебили. Ние не ги караме да променят идентичността си, само че не можеш да кажеш, че се наричаш македонец, защото Гоце Делчев и цар Самуил са македонци“, каза Каракачанов.

Според него тези, които искат да се споразумеят със Скопие не правят услуга на България, а в момента в Северна Македония има натиск и преследване на хората, които се чувстват българи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още