Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Няма да отстъпим от позицията си за Северна Македония

Политика

Каракачанов: Няма да отстъпим от позицията си за Северна Македония

Снимка:

Каракачанов: Подготвя се заповед преболедувалите COVID-19 военни да даряват плазма

Ние си изпълняваме договора, той не се изпълнява от страна на Скопие, обяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Така той отговори на коментара на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, че България нарушава чл.2 от договора за добросъседство.

Каракачанов посочи, че в чл.2 от договора пише, че България ще подкрепя Македония, за да постигне критериите за членство. "Това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият договор не се спазва от Скопие", каза Каракачанов

"Още от подписването на договора от 1 август 2017 г. позицията на България е много ясна. Потвърдена е и по един много ясен и категоричен начин с рамковата позиция от 9 октомври миналата година и е одобрена единодушно от българския парламент. Следователно - ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент", допълни той.

По думите му в Скопие са подценили ситуацията и са разчитали, че България ще направи отстъпки в името на добрите отношения. "Този път обаче няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения на България не се споделят от Скопие", добави Каракачанов.

На този етап не се обсъжда дали да бъде обявена отново пълна карантина в България, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той изтъкна, че всички решения свързани с противоепидемичните мерки се вземат от Националния оперативен щаб, а не от политиците.

Каракачанов категорично подкрепи тезата, че частните болници трябва по-активно да се включат в борбата с пандемията и ако това не се случи, да бъдат лишени от финансиране от Здравната каса.

Армията участва в справянето с пандемията чрез ВМА. Каракачанов като министър на отбраната в понеделник ще издаде запове за активно включване и на военнослужещите, които вече са преболедували COVID-19.

"Разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората в нужда", подчерта още Каракачанов.  


Коментари (2)

То пък една позиция, той мафиотът ще ви я промени, вече са се разбрали със Заев.
08.11.2020 22:21 / Отговор
Ти си мафиот, глупако !!!
09.11.2020 10:05

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още