Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Оказва се натиск върху България за започването на преговори на Македония с ЕС

Политика

Каракачанов: Оказва се натиск върху България за започването на преговори на Македония с ЕС

Каракачанов: Оказва се натиск върху България за започването на преговори на Македония с ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът заяви, че македонците смятат договора с България за празен лист хартия

На България се оказва натиск по дипломатически път от страна на Германия за започване на преговори на СР Македония за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Аргументът бил, че София може да ги „спре после пак“.

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1000 години“, заяви Каракачанов.

Вицепремиерът припомни, че през 1941 г. не България обявява война на Югославия, а Германия, но в Македония няма нито една плоча за немските окупатори. „Сигурно в СР Македония днес се притесняват да говорят за това, защото канцлерът Ангела Меркел и Германия са водещите в ЕС, но смятат за възможно да говорят за българските окупатори“, посочи Каракачанов.

Според него македонците смятат, че договорът с България е празен лист хартия, с който „могат да си избършат някои части на тялото“, но в него е казано какво трябва да направят. Но смятат, че върху България може да бъде оказан натиск- нещо, което няма как да се случи.

„Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите“, заяви Каракачанов.

По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов заяви, че в Скопие искат да го представят като български учител, но македонец по националност.

„Да, Гоце Делчев е бил български учител и офицер, но никога не е бил македонец по националност“, допълни вицепремиерът.  Същото и за цар Самуил, който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе.

„Не можеш да си искаш да откраднеш  историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи“, заяви министърът на отбраната.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

ДС Агент Алберт изглежда е взел някой и друг денар!Денонощно плямпа врели-некипели коминтерновски опорки!По македонец стана и от Груевски!
17.10.2020 16:56 / Отговор
Да! Прекаляваш!
17.10.2020 20:29
Вели Алберт е боклук! Сръбско мекере!
18.10.2020 09:47 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати