Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов определи казаното от Панайотов като предизборна агитация

Политика

Каракачанов определи казаното от Панайотов като предизборна агитация

Снимка:

„В отговор на казаното от служебния министър на отбраната заявявам, че нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината“

„Днешната изява на Панайотов е предизборна агитация, като част от стратегията за директна намеса в изборите“, заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в официално съобщение до медиите. Той заявява, че нито едно от твърденията не отговаря на истината.

Относно изнесените данни, че изборът на фирмите-изпълнители на проекти е правен въз основа на „неясни критерии“, Каракачанов отвръща, че те са правени по точно определени правила за десетстепенен контрол на процедурите.

„По мое време този принцип на работа никога не е нарушаван, за което има съответните документи“, пише още в съобщението. 

Бившият министър определи като „неверни и неточни“ твърденията, че

доставката на новите изтребители Ф-16 ще се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиево.

„Предишното правителство със свое решение отпусна 300 милиона лева за адаптиране на базата към по-високите стандарти. Тези пари са разпределени съответно по 100 милиона лева за 2020, 2021 и 2022 г. Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в Граф Игнатиево. Министерството на отбраната е длъжно да ги усвои в рамките на календарната година, защото в противен случай няма да се реализират залегналите дейности и ще се върнат в бюджета. По тази причина сме плащали авансово на фирмите-изпълнители“, пише Каракачанов. Той пояснява и че дружествата, на които са отправени покани, са обследвани по следните критерии: предмет на дейност, финансово състояние /ГФО/, опит от предходни поръчки в МО. И най-важното - референции и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация.

За пистата, бившият военен министър казва, че проектът за модернизация е съвместен между НАТО и България, както и финансирането е поделено.

„Твърдението на служебния министър, че Министерство на отбраната строи хотели е лъжа. В системата на МО има почивни станции, които са за служители, а когато има свободни места, се ползват от външни лица. Твърдението, че няма одобрена визия за освободената собственост също е невярно“, казва още Каракачанов.

По отношение на Терем – „Това е единствената българска фирма от военнопромишления комплекс, която има лиценз извън Русия за ремонт на вертолети Ми-24 и други видове въоръжения. През последните 4 години МО осигури поръчки за осъществяване на дейността на Терем. Ако новото ръководство на Министерство на отбраната, респективно Министерски съвет, не разгледат внесения от мен доклад, с който предлагам новите бойни машини за Сухопътни войски да се произведат в България чрез договор с Терем, дружеството ще търпи загуби от оперативната си дейност и ще изпадне в несъстоятелност.

Ако обаче са решили да подарят договора за 1,220 милиона лева на чужда, а не българска фирма, Военните заводи ще се наложи да преустановят дейността си. Стотици работници ще останат без работа и Министерството на отбраната ще остане без възможност да извършва ремонтни дейности на военната техника, ползвана от армията. И за това отговорност ще носи сегашният министър и служебното правителство“.   

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още