Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов определи казаното от Панайотов като предизборна агитация

Политика

Каракачанов определи казаното от Панайотов като предизборна агитация

Каракачанов определи казаното от Панайотов като предизборна агитация - Tribune.bg
Снимка:

„В отговор на казаното от служебния министър на отбраната заявявам, че нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината“

„Днешната изява на Панайотов е предизборна агитация, като част от стратегията за директна намеса в изборите“, заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в официално съобщение до медиите. Той заявява, че нито едно от твърденията не отговаря на истината.

Относно изнесените данни, че изборът на фирмите-изпълнители на проекти е правен въз основа на „неясни критерии“, Каракачанов отвръща, че те са правени по точно определени правила за десетстепенен контрол на процедурите.

„По мое време този принцип на работа никога не е нарушаван, за което има съответните документи“, пише още в съобщението. 

Бившият министър определи като „неверни и неточни“ твърденията, че

доставката на новите изтребители Ф-16 ще се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиево.

„Предишното правителство със свое решение отпусна 300 милиона лева за адаптиране на базата към по-високите стандарти. Тези пари са разпределени съответно по 100 милиона лева за 2020, 2021 и 2022 г. Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в Граф Игнатиево. Министерството на отбраната е длъжно да ги усвои в рамките на календарната година, защото в противен случай няма да се реализират залегналите дейности и ще се върнат в бюджета. По тази причина сме плащали авансово на фирмите-изпълнители“, пише Каракачанов. Той пояснява и че дружествата, на които са отправени покани, са обследвани по следните критерии: предмет на дейност, финансово състояние /ГФО/, опит от предходни поръчки в МО. И най-важното - референции и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация.

За пистата, бившият военен министър казва, че проектът за модернизация е съвместен между НАТО и България, както и финансирането е поделено.

„Твърдението на служебния министър, че Министерство на отбраната строи хотели е лъжа. В системата на МО има почивни станции, които са за служители, а когато има свободни места, се ползват от външни лица. Твърдението, че няма одобрена визия за освободената собственост също е невярно“, казва още Каракачанов.

По отношение на Терем – „Това е единствената българска фирма от военнопромишления комплекс, която има лиценз извън Русия за ремонт на вертолети Ми-24 и други видове въоръжения. През последните 4 години МО осигури поръчки за осъществяване на дейността на Терем. Ако новото ръководство на Министерство на отбраната, респективно Министерски съвет, не разгледат внесения от мен доклад, с който предлагам новите бойни машини за Сухопътни войски да се произведат в България чрез договор с Терем, дружеството ще търпи загуби от оперативната си дейност и ще изпадне в несъстоятелност.

Ако обаче са решили да подарят договора за 1,220 милиона лева на чужда, а не българска фирма, Военните заводи ще се наложи да преустановят дейността си. Стотици работници ще останат без работа и Министерството на отбраната ще остане без възможност да извършва ремонтни дейности на военната техника, ползвана от армията. И за това отговорност ще носи сегашният министър и служебното правителство“. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети