Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов пред депутатите: Колегите от Скопие се държаха все едно България е кандидат за ЕС, а не те

Политика

Каракачанов пред депутатите: Колегите от Скопие се държаха все едно България е кандидат за ЕС, а не те

Каракачанов пред депутатите: Колегите от Скопие се държаха все едно България е кандидат за ЕС, а не те - Tribune.bg
Снимка:

През годините Северна Македония е имала лицемерна и враждебна политика спрямо България, каза още вицепремиерът

Северна Македония е имала и продължава с лицемерната си и враждебна политика спрямо България, посочи вицепремиерът Красимир Каракачанов на изслушването в Народното събрание. „На преговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат за ЕС, а не те“, коментира вицепремиерът.

България заяви своята категорична позиция – Македония не е готова да започне преговорите за членство в ЕС. „Причината за това се дължи основно на политиката, която РС Македония води от десетилетия по отношение на България. Няма да се връщам от началото на 90-те години, защото всички знаем, че именно България беше държавата, която първа призна Македония. Благодарение на българската дипломация още няколко държави я признаха за суверенна държава“, отбеляза вицепремиерът.

Според него обаче, за всички тези усилия страната ни получава единствено неискреност, дори „откровена антибългарска политика“. "Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии, и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора параграф, че след решенията на историческата комисия следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив, работата на комисията след влизане на Македония в НАТО буквално беше блокирана", припомни Каракачанов.  Той бе категоричен, че българската позиция по време на преговорите със Скопие се е базирала само единствено на договора за приятелство и добросъседство, както и на рамковата позиция, потвърдена единодушно от българския парламент под формата на декларация.

Според него претенции на Скопие за малцинства и езици няма как да бъдат споделени.

"Предложихме да се направи допълнителен документ към Договора от 2017 г. под формата на анекс, протокол, в който бяха заложени няколко неща", уточни Каракачанов. Според него колегите му от Скопие трябва да си вземат необходимата поука. Вицепремиерът посочи, че само за последните 24 часа в македонските медии има над 400 публикации срещу България и те са повече от тези за коронавируса. „Говорът на омразата е част от една политическа практика, която цели изграждането на една нова, различна от българската идентичност, но въз основа на омраза на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде позволено“, категоричен е Каракачанов. Той се възмути, че на финала си разговорите със Скопие са стигнали до ситуация, „в която трябваше да четем история и да си показваме документи“. „България се държа кооперативно до последния момент, защото България има своята ясна отговорност– да бъде фактор на стабилност, мир и ред на Балканите“, изтъкна пред депутатите вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му показателно е, че след решаване на проблема с Гърция, Македония е спряла работата на съвместната ни историческа комисия, както и работата по строителство на Коридор 8.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

БГ Макетата с такова мислене не стават за европейци! ЕС вече допусна една болшевишка партия /БСП/, която си пося отровата чак в Европарламента! Втора държава с тоталитарно мислене няма да допусне! Ако ние не ги бяхме спряли, щяха да ги спрат Франция, Нидерландия или Дания! Сякаш те не виждат какъв тоталитаризъм и каква лъжа се вихри! Още си мислят, че са яхнали коня на Александър Велики! Ненормална работа! Похвално е , че този път византийците са ни подкрепили.Много малко им трябва на макетата, но все пак от някъде трябва да започнат,примерно...да заклеймят Титовия режим!
18.11.2020 15:32 / Отговор
кЕРЕНСКИ ЧЕ,В ЕП,ИМА ЛИ ДИКТАТУРА,БЕ ДРУГАРЮ....???
22.11.2020 11:50
Михал https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=jl4bMfdPoJQ
19.11.2020 11:03 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп