Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов след срещата с Бучковски: България няма да приеме компромис с историческите факти

Политика

Каракачанов след срещата с Бучковски: България няма да приеме компромис с историческите факти

Снимка:

Днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие специалния представител на Република Северна Македония за България професор Владо Бучковски, бивш премиер на СРМ, в първия ден от неговото посещение в нашата страна.

На срещата, продължила един час, проф. Бучковски изрази становището на македонската страна, че диалогът между двете съседни държави трябва да продължи и именно чрез диалог да се върви към възстановяване на доверието. Според него приятелският тон в двустранните разговори е единственият начин за постигането на разбирателство.

Българският вицепремиер изрази своето задоволство от изразеното от македонската страна желание за диалог и за възстановяване на доверието.

Същевременно Красимир Каракачанов изрази недоумението на огромната част от българското общество към продължаващата антибългарска риторика от страна на редица медии и политици в Република Северна Македония.

След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна, посочи Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът подчерта, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

Красимир Каракачанов подчерта също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като напомни, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност, посочи българският вицепремиер. Той изрично напомни, че в Република Северна Македония има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано.  


Коментари (2)

Стоян Минков Един човек насила може да го съблечеш, но не можеш да го облечеш! Та така и с "македонците"!
09.12.2020 15:20 / Отговор
Александър Нещо взе да ми писва от тия антички сърбомани ! На зло куче зъл прът трябва а не ЕС ! Нека зреят ако трябва и 100 години и тогава да водим диалог сега е твърдо рано не са излезли от пашкула си !
09.12.2020 19:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още