Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Тагарев нанася имиджови щети на България

Политика

Каракачанов: Тагарев нанася имиджови щети на България

Каракачанов: Тагарев нанася имиджови щети на България - Tribune.bg
Снимка:

Политическият кабинет на МО бърза сделка за радари за 400 млн. лв.

"Критиката на ГЕРБ и ДПС към военния министър Тодор Тагарев за БТР-ите е фалшива. Истината се крие в една сделка за радари за 400 млн. лева, която се провежда от Министерство на отбраната (МО)". 

Това каза бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

В предаването "12+3" бившият вицепремиер на България и лидер на ВМРО коментира тази сделка и действията на политическия кабинет на МО. 

"Защо бързат да приключат и да подпишат договор с една френска фирма преди ротацията", попита Каракачанов. 

"Тези критики не са истинската причина. Първо, Тагарев с действията и изказванията си вреди на цялата сглобка – на ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ", коментира Каракачанов

Според него военният министър нанася "чисто имиджови щети". 

"70–80% от българите не одобряват неговите чуждопоклонически изказвания. Унизително е български министър да го оцени друг, чужд министър. Денков му подарява меча на хан Кубрат и не успя да му обясни какво му подарява, че там е гробът на хан Кубрат. Зеленски в безпардонен стил заяви, че не му трябва меча на хан Кубрат, а българското ПВО. Зеленски носи щети на тяхната партия", коментира Каракачанов. 

И допълни: 

"Има една друга причина и националните медии мълчат. След глупавата сделка за "Страйкър Драгун" тече друга за радари за 400 млн. лева. Тихомълком МО прави така, че дисквалифицира фирмата на първо място и пробутва една френска. На второ място, забележете, е американската, с която има договор за 16 изтребителя Ф-16". 

"Не е важно кой от кого е разочарован в сглобката, а от това, че МО бърза да приключи сделката, да подпише договора за 400 млн. лв. преди ротацията. Явно ГЕРБ и ДПС не са доволни, че печели френската фирма. Проблемът не е дали ще е френска, американска, италианска фирма, а че министърът на отбраната и политическият кабинет на МО не се интересуват от финансовите интереси на България, а от нещо друго", каза бившият вицепремиер в третия кабинет "Борисов".

Той е категоричен, че политическият кабинет на МО не е спазил процедура и вместо да се договорят за намаляване на цената на сделката, те бързат да подпишат. А може да се спестят 50 млн. лв. от тази сделка, може да отидат пак за армията, а не да ги даваш на друг. За 3 години само веднъж са индексирани заплатите в армията и има нужда от обувки, каза Каракачанов. 

"Някой бърза да намаже филията – политическия кабинет, преди да е станала ротацията", предупреди той. И обясни, че БТР-ите няма как да заминат за Украйна, защото първо трябва да се ремонтират, второ, те не са на МО, а на МВР и трето, че са полицейско изпълнение и не са за фронта. 

Явно гръмна скандалът и от ДПС и ГЕРБ не им удобно да назоват проблема и използват БТР-ите, каза Каракачанов.

Той коментира и предстоящата ротация и сподели мнението си, че Борисов е прав.

"Това, което наричат некоалиция, си е коалиция между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Той е прав, че за 9 месеца тези от ПП-ДБ са неуравновесени хора, правят си селфита и пиар и трупат негатив върху коалиционните партньори", обясни Каракачанов. 

И обясни, че "преди 2 седмици се скараха за споразумение за 50:50 за регулаторните комисии и ВСС". 

"В момента те са доминирани от ДПС и ГЕРБ. Тук е разковничето, те ГЕРБ и ДПС не са научили изваждане, а ПП-ДБ искат делене", каза Каракачанов.

ГЕРБ имат интерес от избори, защото ПП-ДБ са в най-ниска точка на рейтинга си. ДПС ще си вземат своето. ГЕРБ пак ще са първи, въпреки спада на рейтинга, прогнозира резултатите от евентуални предсрочни избори Каракачанов. 

Мнението му за войната в Украйна е, че НАТО няма да се намеси. 

"Войната в Украйна, в Близкия изток, в Червено море, Тайван и Китай, това разконцентрира финансовия и военен потенциал на САЩ и те ще се опитват да затварят проблемите. Конгресът на САЩ трети месец не отпуска парите за военна помощ за Украйна", коментира Каракачанов и критикува изявлението на Денков за подписване на двустранно споразумение.

"Тези, които управляват България, са откровени лъжци. Ще има сменени министри, колкото да покажат, че правят нещо – "пременил се Илия пак в тия". Философията на тази сглобка е сбъркана. Тя се води отвън", заяви Каракачанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати