Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов за Радев: Много е лесно да критикуваш, когато не носиш отговорност

Политика

Каракачанов за Радев: Много е лесно да критикуваш, когато не носиш отговорност

Каракачанов за Радев: Много е лесно да критикуваш, когато не носиш отговорност - Tribune.bg
Снимка:

До края на деня ще има решение за недостига на лекарства за COVID в аптеките и за мерките за училищата

На този етап мерките за справяне с пандемията от COVID-19 са адекватни. Виждате, че и обществото е разделено по темата, трябва да се търси баланса. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Националният щаб си върши работата, специалистите се събират всеки ден под ръководството на министъра на здравеопазването. В последните дни виждаме, че има плато - бройката на новооткритите случаи се задържа около 4200-4300. Министърът на здравеопазването действа адекватно и му пожелавам успех и кураж, защото не го знам как издържа дори физически, допълни Каракачанов.

Не става въпрос за популярни, а за адекватни мерки. Правителството действа доста адекватно, виждате, че и икономическите мерки започват да се случват, обясни министърът.

Въпросът е друг - как да се справим със здравната система, която е в колапс. ВМА постоянно разширява базата, която използва, но тя не е достатъчна. Болниците издишат. Затова много по-здраво трябва да се ангажират и частните болници, защото там има резерв, който може да бъде използван, допълни Каракачанов.

И разказа, че във вторник е разговарял със здравния министър за недостига на лекарства за COVID в аптеките и за мерките за училищата. До края на деня ще имаме решение, убеден е той.

Имам един принцип - когато казвам с какво не съм съгласен, казвам какво трябва да се коригира и как да се направи. Много е лесно да критикуваш, когато персонално не носиш никаква отговорност. В подобни ситуации би следвало хората, които са натоварени с власт, да бъдат малко по-отговорни, а не само да атакуват политическия си опонент, коментира Каракачанов на въпрос за критиките на президента Румен Радев.

В болниците са и едните, и другите, вирусът не прави разлика между управляващи и опозиция. Познавам депутати, които се лекуват вкъщи, познавам и такива, които отидоха доброволци в болниците, разказа още министърът.

Решенията трябва да са професионални, а не политически, категоричен бе вицепремиерът.

Около 2% от армията и състава на Министерството на отбраната са заразени, това не е много. 11 военнослужещи и 7 цивилни са в болница. Ситуацията във войската е малко по-добра, защото при хората под пагон има чувство за дисциплина и когато те получат моя заповед по предложение на ген. Мутафчийски, те знаят, че това трябва да се изпълнява, чувството за дисциплина е малко по-развито, разказа Каракачанов.

Предстои да бъде направена организация за даряване на плазма от военни, които вече са преболедували COVID. Но трябва да сработи чувството ни за солидарност, това няма да стане с решение на правителството, коментира Каракачанов. Затова той е издал заповед, с която осигурява съответните предимства, за които има право, на онези военни, които доброволно ще дарят плазма. А онези военнослужещи, които имат подготовка за санитари, могат да бъдат командировани във военните болници, но това също ще става на доброволен принцип.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати