Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов за Радев: Много е лесно да критикуваш, когато не носиш отговорност

Политика

Каракачанов за Радев: Много е лесно да критикуваш, когато не носиш отговорност

Снимка:

До края на деня ще има решение за недостига на лекарства за COVID в аптеките и за мерките за училищата

На този етап мерките за справяне с пандемията от COVID-19 са адекватни. Виждате, че и обществото е разделено по темата, трябва да се търси баланса. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Националният щаб си върши работата, специалистите се събират всеки ден под ръководството на министъра на здравеопазването. В последните дни виждаме, че има плато - бройката на новооткритите случаи се задържа около 4200-4300. Министърът на здравеопазването действа адекватно и му пожелавам успех и кураж, защото не го знам как издържа дори физически, допълни Каракачанов.

Не става въпрос за популярни, а за адекватни мерки. Правителството действа доста адекватно, виждате, че и икономическите мерки започват да се случват, обясни министърът.

Въпросът е друг - как да се справим със здравната система, която е в колапс. ВМА постоянно разширява базата, която използва, но тя не е достатъчна. Болниците издишат. Затова много по-здраво трябва да се ангажират и частните болници, защото там има резерв, който може да бъде използван, допълни Каракачанов.

И разказа, че във вторник е разговарял със здравния министър за недостига на лекарства за COVID в аптеките и за мерките за училищата. До края на деня ще имаме решение, убеден е той.

Имам един принцип - когато казвам с какво не съм съгласен, казвам какво трябва да се коригира и как да се направи. Много е лесно да критикуваш, когато персонално не носиш никаква отговорност. В подобни ситуации би следвало хората, които са натоварени с власт, да бъдат малко по-отговорни, а не само да атакуват политическия си опонент, коментира Каракачанов на въпрос за критиките на президента Румен Радев.

В болниците са и едните, и другите, вирусът не прави разлика между управляващи и опозиция. Познавам депутати, които се лекуват вкъщи, познавам и такива, които отидоха доброволци в болниците, разказа още министърът.

Решенията трябва да са професионални, а не политически, категоричен бе вицепремиерът.

Около 2% от армията и състава на Министерството на отбраната са заразени, това не е много. 11 военнослужещи и 7 цивилни са в болница. Ситуацията във войската е малко по-добра, защото при хората под пагон има чувство за дисциплина и когато те получат моя заповед по предложение на ген. Мутафчийски, те знаят, че това трябва да се изпълнява, чувството за дисциплина е малко по-развито, разказа Каракачанов.

Предстои да бъде направена организация за даряване на плазма от военни, които вече са преболедували COVID. Но трябва да сработи чувството ни за солидарност, това няма да стане с решение на правителството, коментира Каракачанов. Затова той е издал заповед, с която осигурява съответните предимства, за които има право, на онези военни, които доброволно ще дарят плазма. А онези военнослужещи, които имат подготовка за санитари, могат да бъдат командировани във военните болници, но това също ще става на доброволен принцип.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още