Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Авиационната техника не е Жигула, не се ремонтира във всеки сервиз

Политика

Каракачанов: Авиационната техника не е Жигула, не се ремонтира във всеки сервиз

Каракачанов: Авиационната техника не е Жигула, не се ремонтира във всеки сервиз - Tribune.bg
Снимка:

В понеделник изтича срокът за подаване на оферти за нов тип боен самолет

Българските самолети СУ25 може да се ремонтират в Русия и Беларус, и Основен критерий за пристъпване към подписване на подобна договореност ще бъде икономически най-изгодната цена“. Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него българското предприятие Авионамс е упълномощено за тази цел от Русия, но в момента няма възможност да извърши ремонта за близо 22 млн. лв., защото от 2001 г. не е ремонтирало подобни самолети.

Ние сме разговаряли с руската страна, две до три години са необходими, за да започнат тази дейност“, обясни той.

Министърът на отбраната посочи, че и държавното предприятие „Терем Летец“ извършва ремонт на авиационна техника, но на МИ17.

Ще ме попитате защо не поканихте и Булгарплод?! Ами не могат да извършат подобна дейност!“, заяви той.

Каракачанов изтъкна пред депутатите, че не приема намеците за комисионна за фирма-посредник, защото в случая относно рамковото споразумение за СУ25 са изпратени писма директно на двата потенциални ремонтни завода в Беларус и Русия. Според Каракачанов контактът е директен и фирма-посредник няма.

Министърът на отбраната коментира още, че в понеделник изтича срокът за подаване на оферти по процедурата за закупуване на нови самолети за българската армия.

Той не се притеснява, че неговият заместник от вчера е в Швеция, защото офертите за нова авиационна техника и нова техника за сухопътните ни войски могат да бъдат подадени от много страни-членки на НАТО. Нашата страна не може да прекъсне контактите си със своите партньори от Алианса, докато текат тръжните процедури, изкоментира министърът.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети