Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караянчева: 4 април бе избрана от президента като на инат, за да се оправдаят консултациите

Политика

Караянчева: 4 април бе избрана от президента като на инат, за да се оправдаят консултациите

Снимка:

В тази трудна ситуация щеше да бъде безотговорно правителството да подаде оставка, каза тя

„Нямаме никакви претенции, като партия. Това е право на президента да посочи датата. Датата първо беше 28-ми март, незнайно защо премина, като че ли на инат на 4 април, само и само да се оправдаят консултациите, които бяха абсолютно безсмислени“. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде БГНЕС.

„Темите, които се дебатираха, това са теми, които се говорят от 10 години, откакто се коментира Изборният кодекс“, добави още Караянчева, коментирайки думите на президента Румен Радев, че партиите нямат право да имат претенции към датата на вота.

„Датата не е удачна нито за католическата, нито за еврейската общност, нито за арменската. За еврейската общност знаете, че тогава е четвъртият ден на Пасха. Но това е решение на президента. Нямаме претенции към датата и ние казахме, че ще уважим датата. Значи президентът не е слушал какво се говори на консултациите, защото всички отговорни за изборите институции казаха, че на 28 март могат да проведат избори и са готови за избори“, коментира Караянчева.

Радев и председателят на НС Цвета Караянчева присъстваха на света литургия и церемония по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София.

На въпрос на БГНЕС как ще коментира думите на Радев, че изборите е трябвало да бъдат през септември, а не сега, Караянчева заяви, че хората са поискали и неговата оставка.

„Ако никой няма да има против да има и предсрочни президентски избори. Ние сме се явили на избори и сме получили подкрепата на българските граждани както президентът, така и българският парламент. Какво щеше да стане, ако правителството беше хвърлило оставка? Предстояха тежки месеци, не само за България, за целия свят. Виждате как правителството успя да овладее ситуацията“, заяви тя и определи като адекватна реакция създаването на Национален оперативен щаб са наложили мерки, които дават резултат“, каза тя.

„Какво щеше да се получи без парламент, без правителство? Едно служебно правителства, което за 3 месеца трябва да организира избори. За три месеца не могат да научат, както каза един колега, само портретите вътре в стаите. В тази трудна ситуация, в която се намираше България щеше да бъде безотговорно правителството да подаде оставка. Мисля, че правителство и парламент се справи. Какво щеше да прави едно служебно правителство без гласуван бюджет, защото средствата, които се дават сега са в условия на пандемия и те са изключително прецизно преценени и разпределени“, завърши председателят на парламента.  

 


Коментари (1)

Е, бре, Тартакович! Хайде, няма ли да заработиш някоя копейка по темата или си в несвяст вече?!
17.01.2021 19:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още