Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караянчева: Готвим се за редовни избори, няма да имаме проблем с кворума

Политика

Караянчева: Готвим се за редовни избори, няма да имаме проблем с кворума

Снимка:

Не мисля, че ще имаме проблеми с кворума, увери председателят на парламента Цвета Караянчева за утрешното пленарно заседание, предаде БГНЕС.

В петък депутатите не можаха да стартират работа заради много отсъстващи, но Караянчева увери, че това е било заради болни и поставени под карантина депутати.

„Очаквахме, че колегите от опозицията ще се регистрират, защото петък е денят на опозицията, но кворумът е отговорност на управляващите. Утре ще имаме кворум, заседанията ще продължат нормално“, увери тя.

Председателят на парламента заяви, че ще бъде свикана среща с експерти конституционалисти, които да дадат препоръка как да се продължи напред с процедурата по приемане на нова Конституция, за да се върви напред към дебати в максимално кратки срокове.

„Този проект ще бъде изпратен до всички, които се интересуват – неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност. Всеки да даде препоръка, за да може, когато в тези два месеца потърсим подкрепа от нашите колеги, да бъде аргументирани. Тази конституция ще се гледа от Велико Народно събрание, няма да се гледа от сегашното“, подчерта тя.

Относно промените в Изборния кодекс и машинното гласуване, Караянчева заяви: „Мисля, че ЦИК трябва да свърши тази работа, защото в пространството има много изказвания, че едва ли не управляващите ще правят изборите, че ще събират протоколи и бюлетини. Насажда се едно съмнение в изборния процес. За да бъде максимално изчистено то, нека ЦИК да го направят“.

Председателят на парламента заяви, че се очаква мнението на експертите, за да се прецени кога и как да се върви към въвеждането на дистанционно електронно гласуване.

„Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца“, допълни още Цвета Караянчева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още