Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караянчева: Предложението за увеличение на извънредния труд защитава правата на работещите

Политика

Караянчева: Предложението за увеличение на извънредния труд защитава правата на работещите

Караянчева: Предложението за увеличение на извънредния труд защитава правата на работещите - Tribune.bg
Снимка:

Промените в Кодекса на труда ще помогнат и на болниците

Предложението за увеличение на извънредния труд в Кодекса на труда защитава правата на работещите, заяви по време на дебата в пленарна зала председателката на парламента Цвета Караянчева.

„Тук пред вас съм като инженер, като човек, който е работил в производството. Парите от производството не идват в бюджета. Те трябва да се изработят, защото такъв е цикълът. Намира се поръчка, която трябва да се изработи за определени клиенти.

Колеги, Вие сигурно ходите в предприятията само по избори! Там е живият живот и се генерира БВП. Не изопачавайте нещата, не говорете манипулативно и не правете внушения, които рано или късно ще се върнат към вас“, обърна се към депутатите от опозицията Караянчева.

Социалистът Георги Гьоков изтъкна, че председателката на парламента се държи „на страната на работодателите, а не на работниците, за които казва, че им пази гърба“. Той призова Цвета Караянчева да признае истинските мотиви за увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно.

„Кажете, че правим законно, че работодателят може да ги накара законно да работят по един час повече на ден. Ще го защитавате с Колективен трудов договор?“, изрази недоумението си Гьоков. Негови колеги от опозицията го подкрепиха с примери за „бърн аут“ при прекомерно натоварване на работниците – акушерката, която наби новородено, заключените шивачки в гоце Делчев и служителите в БДЖ-товарни превози, които не спазват наредбата си за извънреден труд.

„Тези 300 часа извънреден труд ще бъдат използвани при определени условия и те ще бъдат ясно разписани. Говоря като инженер и ръководител на фабрика. Хората са бягали, защото са без договори. Тук е ролята на Инспекцията по труда. Машината спира, детайл го няма и на седмица натам отива сглобяването на изделието. Конкуренцията е голяма. Има други фирми, които могат да дръпнат клиентите. Има форсмажорни обстоятелства. Сега ще се плаща, защото хората искат да работят. Има престой. За да се платят заплатите. Тук в парламента сме орел, рак и щука – там в производството, всичко са заедно. Не като тук едни пищовчета да ми четете, които ги разнасяте“, възмути се Цвета Караянчева.

Д-р Калин Поповски от „Обединени патриоти“ уточни, че промените в Кодекса за труда ще са от полза и за болниците у нас.

„Това, което приемаме, подпомага и на болниците. Това помага и на акушерките да имат две извънредни дежурства на седмица. Те искат да взимат тези дежурства, защото са законно платени. Как се обучават нови хора за родилна зала?“, обърна се към колегите си д-р Поповски.

Проблемът се нарича заплащане на извънредния труд, допълни Хасан Адемов от ДПС.

„Ако променим процентите, веднага ще решим проблема с извънредния труд“, изтъкна Адемов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети