Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караянчева: С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия

Политика

Караянчева: С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия

Караянчева: С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия - Tribune.bg
Снимка:

Днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример, пише председателят на Народното събрание

„Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи. С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на интелектуалния, духовния и икономическия елит на България. Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи.“ Това написа в профила си във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава. Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример. Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки“, пише още Караянчева.

Тя допълва, че един от най-големите страхове на „режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести“. „Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест – от дължината на полите до дължината на косите“, пише Караянчева.

„Едно от големите предимства на демокрацията е обратно – правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии. Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни“, допълва Караянчева.

Председателят на Народното събрание ще почете в Кърджали паметта на жертвите на комунистическите репресии.

В деня за поклонение пред загиналите и пострадалите от комунистическия режим тя ще положи цветя пред паметника на отец Благой Топузлиев – убеден демократ, защитник на човешките и религиозните права в тоталитарна България, политзатворник, осъден и прокуден от родината си, един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека.

 

Уважаеми сънародници, Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи. С болка...

Публикувахте от Цвета Караянчева в Неделя, 31 януари 2021 г.

Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

А тази ПКП осъжда ли Нюрнбергския процес? Да отива в Нюрнберг и да се изкаже там.
01.02.2021 08:34 / Отговор
ДА ИЗПОПУКАТЕ ДО ЕДИН ! МРЪСНИ КОМУНОИДИ, БЪЛГАРОФОБИ.
НИКАКЪВ НЮРНБЕРГ - ДВЕ-ТРИ ПО ЯКИ ГЬОСТЕРИЦИ ПО КРАТУНИТЕ ВИ, ЧЕРВЕНИ ВАМПИРИ, ЩЕШЕ ДА Е НАЙ-КРАСНОРЕЧИВОТО ИЗКАЗВАНЕ КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТ, ЖИВОТНИ КАТО ВАС.
01.02.2021 17:44
ГЕРБКП Ако търсите причината за днешния режим на посредствените ПКП-та, на комунистически мутри като Борисов, възхваляващи живколизма, на нахалните, на тарикатите, на калинките, тя до голяма степен е в чудовищното престъпление - присъдите на "Народния" съд на 1 февруари. Много повече са убитите без съд и присъда и така България загуби крехкото си генетично богатство от знаещи и можещи, от стърчащи и изправени хора.
Ако днес имаме мнозинството като уплашен и прегърбен от преклонение пред келепира и личното спасение народ, то всичко тръгва от онези времена.
01.02.2021 08:49 / Отговор
ГЕРБКП За това когато срещате на всяка крачка войнстващата посредственост да доминира и управлява, си задайте въпроса, защо днес "десния" Борисов пак няма да отиде да почете паметта на жертвите на тоталитарния режим?
Защото самия той е наследник на Живковия генотип политически
човек, тоталитарно мислещ и тоталитарно действащ.
То и самият паметник, снишен като църква под турско, казва всичко за неизвървяния ни Път. Да не се вижда от никъде, да не го забелязват, да го има, но малцина да поемат към Храма.
01.02.2021 08:50
Ха, ха! Ревете, ревете от безсилие, червени тролове!
01.02.2021 18:12
Познат на моя родственица е " жертва" на Ком. режим, но преди да го изпратят в лагер, той като лекар е изпратил доста възрастни хора с инжектиране на вода, без да ги лекува в отвъдното. Грешката е, че трябвало да го осъдят и вкарат в затвора. Сигурно е имало и невинни жертви, но тях не са ги ликвидирали.
01.02.2021 12:33 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети