Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: До средата на тази година трябваше да има план за реформи в сферата на бюджета и финансите, такъв не бе представен

Политика

Каримански: До средата на тази година трябваше да има план за реформи в сферата на бюджета и финансите, такъв не бе представен

Каримански: До средата на тази година трябваше да има план за реформи в сферата на бюджета и финансите, такъв не бе представен - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН заяви, че на базата на коалиционното споразумение е трябвало до средата на тази година да се направи план за реформи в сферата на бюджета и финансите, но такъв не е бил намерен.

„Аз лично не съм виждал такъв план за капиталова подкрепа на българския бизнес чрез грантови схеми и финансови инструменти в сферата на производството и услугите. Ние бяхме поне до началото на юни в коалицията и такъв план не беше представен“, категоричен бе Любомир Каримански.

„До средата на 2022 година трябваше да се изготви времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за тяхното финансово осигуряване“, заяви той и допълни, че се има предвид „всички онези сектори, които са приложения на коалиционното споразумение“. По думите му такъв план не е направен или представен.

„Няма индикация за активна работа с общините за изработване на модел за фискална децентрализация“, продължи той и добави, че така и не е имало публични заседания на Консултативния междуинституционален съвет за инфлационните процеси.

По думите му освен това липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране в държавата до средата на 2022 година и приемане на многогодишна капиталова програма като част от бюджета, задължително използване на анализ разходи и ползи, отчитане на ефективността от капиталовите инвестиции пред обществото.

Използвайки реплика срещу Каримански, отцепилият се от ИТН Иво Атанасов попита дали всички тези въпроси са отправени писмено към коалиционните партньори.

„Парламентарната група не е запознавана с това, което казахте, до преди три дена съм бил в нея“, отбеляза той. И обяви, че преди Каримански да отиде на коалиционен съвет за преговори по бюджета, имало сбирка в стаята на групата, където Гроздан Караджов диктувал от какви пари се нуждае министерството му (бел.ред. МРРБ).

„Тошко Йорданов ви каза – „Любо, отивате, ако парите не се дадат на нашите министри в икономиката и МРРБ, ние сваляме правителството“. Това така ли беше“, попита Атанасов.

И предизвика отговор от Тошко Йорданов, който заяви, че не бил казал, че ще свалят кабинета, само се притеснил, че ако няма съгласие по бюджета, ще бъде трудно.

„Очевидно не познавате какво се случва в инвестиционната и стартъп среда – над 170 компании получиха финансиране, имаме първи еднорог“, отговори министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер на Каримански. „За да има повече чужди инвеститори, най-важното нещо е доверието и сигурността, а за това е нужно изграждането на правова държава и борба с корупция. Съпротивата на ИТН за приемането на антикорупционното законодателство е ваше обяснение, както и съпротивата ви към приемането на еврото. Това са въпроси, на които вие трябва да отговаряте. Правите си публично харакири“, категоричен бе Лорер.

По думите му промените в Българската банка за развитие са били с цел защита на интереса на държавата. „Съществуващи експозиции на банката, които вече са над 5 млн. лева, могат да бъдат променени с цялото съгласие на съвета, когато се отнася за синдикиран заем. Това е необходимо поради тежкото наследство и заемите от миналото, за да защитят държавния интерес“, заяви Лорер.

Той обърна внимание на предишните управляващи, че за 12 години са водели държавата в комфорт, без толкова кризи, колкото сега, а само за 1 година, инвестициите са нараснали тройно, въпреки трите кризи - COVID-19 пандемията, инфлацията от газовата криза и войната в Украйна. „Въпреки това, успяхме да постигнем растеж от 4%“, подчерта Лорер.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати