Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: Има течове по границите ни, дават се до 350 000 лв., за да пуснат тир без проверка

Политика

Каримански: Има течове по границите ни, дават се до 350 000 лв., за да пуснат тир без проверка

Каримански: Има течове по границите ни, дават се до 350 000 лв., за да пуснат тир без проверка - Tribune.bg
Снимка:

Не се предприеха своевременни мерки от страна на служебното правителство, смята той по темата с коронакризата

„Има течове по границите на България, корупционните практики в митниците не са прекъснати. Имаме сигнали и данни. Много от камионите, които влизат от Турция не се проверяват достатъчно стриктно за дадени хранителни продукти. Зависи какви са храните, какъв е тира, но подкупите стигат до 350 000 лв., за да пуснат един тир, а парите се разпределят между корупционните етажи на властта“. Това заяви по Нова Нюз Любомир Каримански, кандидат-депутат от ИТН, председател на Бюджетната комисия в 46-тото НС.

Относно влизането в Еврозоната той поясни, че от ИТН никога не са твърдели твърдо, че 2024 г. ще бъде прието еврото, но е факт, че то ще подобри жизненият стандарт.

По здравната тема той каза, че МЗ разполага с повече от 16 млн. за лекарствени продукти за COVID-19.

„Те не се използват достатъчно навременно, за да може да се овладее ситуацията“, допълни Каримански. Той коментира, че ако е имало смисъл от локдаун, той е трябвало да бъде при правителството на Борисов.

„Нека се използват както зелените сертификати, така и тестовете, за да има преходен период и да се осъзнае необходимостта от ваксинирането. Не се предприеха своевременни мерки от страна на служебното правителство. Мислехме си гледайки Европа, която отваряше предприятията и заводите, че и при нас така може да стане, но не си дадохме сметка, че сме последната страна по процент на ваксинация“, подчерта Каримански.

Той разкри, че в структурите на ИТН не е обсъждана оставката на здравния министър.

По темата с обществените поръчки „Има такъв народ“ има свое предложение.

За мен е важно да има промяна в централния бюджет, където чрез буферите изтичат пари, които нон стоп министър-председателят и МС прехвърлят от едно в друго министерство. Искаме да внедрим цялостна платформа в изпълнение на обществените поръчки, с ясни и прозрачни критерии“, каза той. 

По думите му има кражби от страна на публичния сектор, затова е нужно създаване на Център за споделени услуги, където могат да се избягват дублиращи се процеси в публичния сектор. Това ще бъде предложено от ИТН в следващото Народно събрание.

Той смята, че инфлацията може да бъде овладяна по два начина.

„Първият е държавата да продължава да увеличава разходите си, тогава инфлацията ще бъде двуцифрено число, близо до 10%. Другият вариант е рязко свиване на икономиката, което не е полезно за държавата“, сподели Каримански.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети