Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: Няма достатъчно изчисления как ще работят мерките на кабинета

Политика

Каримански: Няма достатъчно изчисления как ще работят мерките на кабинета

Каримански: Няма достатъчно изчисления как ще работят мерките на кабинета - Tribune.bg
Снимка:

Липсват достатъчно изчисления за това как мерките, които правителството предложи за справяне с инфлацията, ще повлияят на хората, отбеляза в кулоарите на парламента депутатът от ИТН Любомир Каримански.

"Мерките трябва да работят в полза на гражданите. Как да ви кажа оценка при положение, че нямахме достатъчно данни за въздействието на тези мерки върху отделните групи", поясни шефът на бюджетната комисия на НС. По думите му, за да могат да работят тези мерки, трябва да се знае как те ще влияят на всека една категория от уязвими или приоритетни групи.

"ИТН е съгласна с голяма част от тези мерки. Смятаме, че може би ще работят. Въпросът е, че трябваше да имаме изчисления как ще работят. Ако трябва да кажем точно, нито имахме анализ за това какви ще бъдат приходите от газ, електричество, от всички онези стоки, нито какъв ще бъде размерът на ДДС, на акцизите. Това трябваше да бъде предварително направено, за да може да направим т.нар. симулация фискално пространство и в нея можем да кажем - този приход може да бъде преразпределен по такъв начин към уязвимите групи. Ето това трябва да бъде направено", категоричен бе Каримански. Той сподели, че има резерви към някои от мерките.

"Например, не е ясно как тютюневите изделия ще бъдат облагани с по-висок акциз. Схемата не е ясна и не мога да кажа дали това, което възнамерява да направи Министерството на финансите ще е достатъчно прецизна схема, за да допринесе във фиска такъв резултат, какъвто бихме искали", подчерта депутатът.

Относно необходимите за преизчисление на пенсиите 5 млрд. лв. Каримански уточни, че не е видял изчисленията на НОИ по въпроса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети