Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: В актуализацията на бюджета липсват реформи

Политика

Каримански: В актуализацията на бюджета липсват реформи

Каримански: В актуализацията на бюджета липсват реформи - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански обяви по БНР, че почти нито една идея на ИТН не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена. 

„Може би някой ще каже, че идеята за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти е наша, но нашата мярка не спира по този начин. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че отделните елементи, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните продукти са по-важни и беше нормално експертите между коалицията и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обхвата и начина, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички”.

Депутатът изказа недоволство от това, че в актуализацията на бюджета липсват реформи. Той даде пример с пенсиите, където трябвало да се направи не просто „осъвременяване” на старите и новите пенсии през октомври, каквито заявки дават управляващите, а да се проведе цялостна реформа, която да смени стария модел и той да бъде справедлив и да може да се заложи устойчиво във времето”, изтъкна Каримански.

Народният представител от ИТН  заяви, че не е видял в бюджета да има предвидена компенсация за цените на тока за бизнеса:

„Най-вероятно ако Министерство на финансите, изобщо колегите от Министерски съвет, разчитат на някакви други буфери, които има, откъдето да вземат тези пари. Вероятно ще има, но не мога да кажа със сигурност”.

Каримански посочи, че не е против влизането на България в еврозоната. По думите му обаче това трябва да стане само след детайлен анализ на ползите и рисковете от приемането на единната европейска валута.

„Аз също искам България максимално бързо да влезе в еврозоната, но нека да си свършим работата така, както Хърватска я свърши. Ние даваме Република Хърватска като пример, но не следваме нейния пример”, коментира Каримански.

Той изтъкна факта, че Хърватия е приела Стратегическия план за въвеждане на еврото още през 2018 г. България също трябва да приеме такъв документ, в който освен ползите, предизвикателствата и рисковете от приемането на еврото, трябва да залегне и цялата икономическа и финансова политика на страната, заяви той.

„Това е толкова важно и отговорно, че няма как да нямаме паричната политика, регулаторната рамка, фискалната политика. Тези неща не ги виждаме от Националния план”, заяви председателят на Бюджетната комисия.

Остри критики към изготвения от правителството проект за актуализация на бюджет 2022 отправи и председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на БНР.

Велев: България продължава да потребява руски газ, но чрез посредници


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети