Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: Възможно е да има увеличение на цените за битовия ток

Политика

Каримански: Възможно е да има увеличение на цените за битовия ток

Каримански: Възможно е да има увеличение на цените за битовия ток - Tribune.bg
Снимка:

Възможно е да има увеличение на цените за битовия ток, но то няма да бъде толкова високо, колкото се говори, обяви Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, пред Нова тв. Той обаче не уточни с колко може да е поскъпването.

„В същото време вероятно и таванът за компенсация на бизнеса ще се вдигне, като може да не е 30%, както се обсъжда досега, а примерно 35%. Предстои техническа среща между всички страни, за да бъдат обсъдени компенсациите за бизнеса“, обясни той.

Ако някой пенсионер е взел по-малка от предвидената сума през януари, ще получи компенсация на 7 февруари, коментира Каримански.

По думите му пенсиите заедно с добавките, получавани до декември, ще останат на същите нива до края на юни. Каримански отново обясни, че пенсията е за осигурителен стаж, а добавката е за ковид.

По-късно в кулоарите на Народното събрание той коментира пред журналисти преизчислението на пенсиите:

„Засяга абсолютно всички пенсионери и се базира на реален осигурителен стаж. Това, което е възможно през януари, най-вероятно е някои да се обезпокоени, е да има някакви разлики на база на социалната добавка. Но аз искам много ясно да разграничим социална добавка на пенсията и самата база на пенсията. Трябва да направим тази разлика, защото ако в миналия парламент една партия чисто популистки предложи 120 лева социална добавка, сега виждате, че тя е 60 лева и ако има някакви разлики за определени пенсионери, те ще бъдат компенсирани в следващия месец февруари, така че поне да запазим пенсиите на всички на нивото от 31 декември 2021 година.“, заяви той.

По думите му добавката ще бъде през бюджета на Държавното обществено осигуряване, така както и другата добавка за ковида. Те ще  важат до юни месец, докато се направи цялостно предложение за промяна на пенсионно осигурителната система.

„Искам да успокоя всички майки, че що се отнася до личния асистент, ще влезе в сила така както си е планирано от 1 януари 2022 година с коефициент 1,4, а не 1,5.“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати