Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Карлос Контрера: Президентът да свика КСНС по темата с енергийната криза

Политика

Карлос Контрера: Президентът да свика КСНС по темата с енергийната криза

Карлос Контрера: Президентът да свика КСНС по темата с енергийната криза - Tribune.bg
Снимка:

По думите му консултациите за третия мандат при Радев са безсмислени

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата с енергийната криза. С това предложение излезе политикът от ВМРО Карлос Контрера, който е общински съветник в Столичния общински съвет, информират от партията. 

Той е на мнение, че след последното решение на КЕВР за цените на природния газ (186,17 лв. за МГВТ) и изнесените данни ние сме вече в енергийна криза.

„Вместо да се провеждат безсмислени консултации за съставяне на правителство с третия мандат (предизвестено ялови и само тупане на топката), по-добре е първо да се свика КСНС по темата с енергийната сигурност на държавата”, пише във „Фейсбук“ Контрера.

Има публично известни крайно обезпокоителни факти, които вещаят недостиг на ресурси и високи цени през есенно-зимния сезон. Дългосрочни договори за доставка на природен газ няма, договорените и договаряните количества са през борсата, а цените на очаквания азерски газ са по 100% петролна формула плюс надбавка, но варират около 1 млрд. куб. метра при средна консумация в държавата от 3,2 млрд. куб. метра на година. Не стана ясно има ли доставки на американски втечнен газ и на каква цена е той, включително с разходите за доставка/транспорт. Запълването на газохранилището в Чирен е ключов въпрос, за да можем да обезпечим доставки поне за топлофикациите”, посочва съветникът от ВМРО.

Контрера е категоричен още, че в много бърз порядък трябва да се направи преглед, одит на електропреносната мрежа и да се разиграят сценарии, при които битовото отоплението и част от индустрията повишат в есенно-зимния сезон консумацията на електроенергия спрямо типичното.

„Управлението трябва да си даде ясна сметка, особено в контекста и на изказванията от Европейската комисия, че се очаква криза на енергийните доставки и оскъпяване на енергоносителите спрямо сегашните цени. Това ни изправя в конкуренция за някои суровини с далеч по-богатите и платежоспособни западноевропейски пазари. Необходимо е да се положат максимални политически усилия за обезпечаване на доставките на природен газ за нуждите на енергетиката, домакинствата и производството. Липсата на конкретни договорености изправя и домакинства пред опасност от липса на отопление, а предприятията - пред принудително спиране на работа и освобождаване на работници”, алармира той.

Позицията на ВМРО е, че България трябва да поиска дерогация по отношение на квотите за въглеродните емисии както за въглищните централи, така и за топлофикациите на природен газ, което финансово ще разтовари системата. ЕК обсъжда такива варианти.

Поради тези и други факти е добре президентът и КСНС да излязат с обща позиция и план за действие за енергийната ни сигурност. В момента усещането е за хаос и работа на парче, което е опасно за държавата, заявяват от ВМРО .

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати