Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Катимерини“: Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетиката

Политика

„Катимерини“: Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетиката

Катимерини: Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетиката - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетика, съобщава гръцкия вестник „Катимерини“, който публикува интервю с българския министър-председател. В следващите 12 месеца София ще разглежда възможните инвеститори и след това ще предложи на гръцката страна конкретни възможности.

В рамките на няколко часа интервюто на българския премиер е публикувано в над 10 гръцки издания.

Кирил Петков направи днес оглед на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини. Българският министър-председател смята, че сътрудничеството между София и Атина ще помогне за преодоляване на зависимостта от руския природен газ.

„България има достъп до азерски газ по газопровода ТАП с интерконектора Комотини - Стара Загора, както и по терминала за втечнен газ при Александруполис“, подчертава Петков. Според него за последните три месеца е свършено повече, отколкото за последната година. Петков очаква интерконекторът с Гърция да заработи до края на юни.

„Ако до края на юни се завърши интерконекторът, септември ще може да тръгне азерски газ. Газът, който ще влиза тук, е с около 1/3  по-нисък, от сегашните цени. Говорим за огромно намаление. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока, защото проектът не беше завършен и защото някой се беше отказал от по-евтин газ“, изтъкна Петков. Той е категоричен, че трябва да сме готови за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от Газпром.

„Ние няма да отрязваме принципно Газпром, но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си“, разкри Петков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кирил Петков

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети