Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Католици се отказват да участват в изборите като членове на СИК

Политика

Католици се отказват да участват в изборите като членове на СИК

Католици се отказват да участват в изборите като членове на СИК - Tribune.bg
Снимка:

Хора от други общини ще ги попълнят

Дългогодишни членове на Секционни избирателни комисии /СИК/ в община Раковски, която е с най-голямата католическа общност у нас, се отказват да участват в предстоящите парламентарни избори, за да празнуват Великден, съобщава БНР. До края на днешния ден, когато приключват консултациите в общината за сформиране на състава на комисиите, вече ще е ясно как партиите и коалициите са подходили в създалата се ситуация и ще има ли и колко хора от други общини, които ще попълнят местата на отказалите се.

„Възпитани сме да вярваме, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, трябва да славим Бог, да сме заедно в храма и у дома, че семейството празнува, а не работи“, коментира Радослав Ночев, който повече от 10 години неизменно е участвал в изборния процес като член на секционна комисия. По думите му може да се направи компромис с друго, но не и с празника.

„Видях решението на ЦИК - 50% увеличение на възнаграждението, отделно допълнително бонуси, не е лошо възнаграждението на тези избори, но празникът е на първо място“, настоява Ночев. Още повече, че членовете на секционните избирателни комисии са ангажирани с обучение, което се провежда от районната избирателна комисия. То се прави няколко дни преди изборите.

„В събота, когато празникът е започнал с приготовленията, боядисването на яйцата, коленето на агнето, приготвянето на празничната трапеза, ние в събота следобед раздаваме изборни материали, които да се транспортират до изборното помещение, да се подредят и да се оставят на охраната, полицията, която ги поема до отваряне на изборното помещение в неделния ден“, припомня ангажиментите около подготовката на изборния ден и Иванка Пачова, секретар на Община Раковски. Тя също няма информация дали ще има и евентуално колко ще са хората, които ще бъдат привлечени от други населени места. Според нея освен отлив от избирателните комисии заради празнуването на Великден със сигурност ще има и гласоподаватели, които вероятно няма да отидат до урните.

Над 5000 души наброява Католическа общност в Плевенска област. В момента католици живеят в Белене, Никопол, има и в селата Трънчовица, Асеново, Брегаре, Малчика. За всички тях започна великият пост, времето преди Великден, в което има повече молитви и е изключително важен период в духовния живот. В първата Великопостна неделя, католиците се събират за литургия в църквата „Дева Мария от Фатима“ в Плевен.

Според кореспондента на Радио Ватикана за Никополската епархия Росица Златева католиците са отговорни граждани.

„Не е ден за гласуване, но няма да попречи - всеки ще отиде да гласува, защото тези избори очевидно са много важни за гражданското общество, за да се постави основата на нашето бъдеще за напред. Изборът на тази дата беше лек знак на неуважение към нашите празници“, смята Росица Златева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати