Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров към Нинова: Няма нищо съмнително в исканата от МЗ актуализация на бюджета

Политика

Кацаров към Нинова: Няма нищо съмнително в исканата от МЗ актуализация на бюджета

Снимка:

Нажежени страсти между лидерът на БСП Корнелия Нинова и здравният министър Стойчо Кацаров. Пред БНТ тази сутрин председателят на Левицата заяви, че вижда съмнителни неща в исканата актуализация на бюджета. Едно от тях според нея е искането на Здравното министерство да се закупят допълнителни ваксини. Отговорът на ресорния министър не закъсня.

„Искам да информирам г-жа Нинова, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.“ Това завява Кацаров в писмо изпратено до медиите.

„Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки. Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната.“ се казва още в позицията.

„Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена.“ допълва здравният министър.

„Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес.“ завършва д-р Стойчо Кацаров.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още