Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров обвинява болница Лозенец в незаконни трансплантации

Политика

Кацаров обвинява болница Лозенец в незаконни трансплантации

Кацаров обвинява болница Лозенец в незаконни трансплантации - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се днес да бъде назначено ново ръководство, старото е освободено

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви резултати от проверка в болница Лозенец и обвини ръководството, че е допуснало незаконни трансплантации.

„От 2019 до 27 април 2021 г. в болница Лозенец са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Всички реципиенти са чичовци от Израел, Япония и т.н. Има основания да се смята, че те не са роднини помежду си, което е криминално престъпление по българското законодателство“, уточни д-р Кацаров. По думите му Агенцията „Медицински надзор“ има процедура за проверка, а от МВР са върнали информация, че това са фалшиви самоличности.

Здравният министър изнесе данни и за трансплантация на черен дроб от трупен донор в лечебното заведение. На национално ниво в този случай се прави анализ на трупния донор и листата на чакащите се прави пресявка кои са най-подходящи. От Агенция „Медицински надзор“ са посочени трима души, като първият с 54 точки. Въпреки това трансплантация е направена на четвъртия в листата, който е с 14 точки, но е висш държавен служител, твърди Кацаров.

„Заемал е най-висшия пост в държавната администрация“, уточни д-р Кацаров и отказа повече информация.

Той е поискал обяснения от директора на болница Лозенец и днес се очаква да бъде назначено ново ръководство на лечебното заведение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати